Жестокостта на руските полицаи расте: Арест за гледане на клип в метрото, давене в тоалетната (ВИДЕО)

7552
Жестокостта на руските полицаи расте: Арест за гледане на клип в метрото, давене в тоалетната (ВИДЕО)
Снимка: meduza.io

В Рязанска област е образувано наказателно дело за "дискредитиране" на руската армия при отстъплението на Русия от Херсон. Жител на Москва е арестуван за това, че е гледал "антивоенни"  картинки от телефона си, докато пътувал в метрото. Органи на реда нахлули в два бара и накарали посетителите да пеят патриотични песни, заплашвайки ги с електрошок. Всичко това се случва през последните две седмици и изглежда, че руските силовици още по-жестоко се борят с несъгласните. Юристът Дария Короленко, която е и аналитик от независимия правозащитен проект "ОВД-Инфо" коментира случаите на  антивоенните репресии за изданието "Медуза".

В случая с нахлуването на специални полицейски части в бар Underdog е известно, че още през лятото собственикът е публикувал пост с подкрепа за украинска организация, която е помагала на мирни жители с хуманитарна помощ, но после уж се оказало, че помага и на въоръжените сили на Украйна. Тогава руският пропагандист Владимир Соловьов призова барът да бъде затворен. Именно това митично "финансиране на ВСУ" става причина за нахлуването: т.е. за полицията това е било място, в което се събират хора, които подкрепят ВСУ и те трябва да бъдат наказани. 

Ден след нахлуването в бара (19 март) е "посетено" и представянето на комиксите на художничката Саша Скочиленко. Там полицаите пребиват един от присъстващите, защото не им харесва цвета на косата му. Той е прекарал 5 денонощия в ареста. 

ОЩЕ: Непразнично: Руските жени срещу войната, които са в затвора

Полицаите заплашили Скочиленко с изнасилване и залепили стикери с надпис: "Украйна в състава на Русия". Миналата година Скочиленко разменя етикетите с цени в магазин със стикери с антивоенни послания. Заради действията си тя е заплашена от 10 години затвор. 

Скочиленко

"Цените" на Саша Скочиленко. Снимка: Медуза.ио

Олеся Кривцова е заплашвана с чук по време на обиск в дома й. 16-годишният Егор Балазейкин е заплашван с побой, изнасилване и изпращане в психиатрична клиника. Всичко това е съпроводено с напълно ненужна, дори за наказателни дела, жестокост и озлобеност на полицаите. 

Протести в Русия: "Събудете се, грабят ви!"

"Комунални такси за жилището или храна. Живей или умри", "Събудете се, грабят ви!": с такива лозунги протестираха миналата неделя жител...

"Престъпните" рисунки на Саша Скочиленко. Снимка: Медуза.ио

От историите на подсъдимите заради "дискредитиране" на армията става ясно, че силовиците използват различни мъчения: ток, вода, заплахи за изнасилване, душене с плик, побой, давене в тоалетна... 

Със засилването на пропагандата нараства и агресията на силовиците. Това е свързано и с факта, че въпреки случващото се гражданското общество не се пречупва и това много пречи на властите да прокарват идеята, че всички в Русия подкрепят войната. Следователно то трябва да се потисне.

Вече се преследват не само тези, които активно се изказват срещу войната, но и хората, които не я подкрепят. Колкото повече продължават военните действия, толкова повече руските власти ще искат публично да се подкрепя войната. Някои успяват да напуснат страната преди да бъдат арестувани. Такъв е случаят със студенката Олеся Кривцова, която беше заклеймена от колегите си заради антивоенната си позиция. 

В Русия изгониха момче от магазин заради дългата му коса

12-годишно момче е било изгонено от магазин заради дългата си коса. Случката е станала в руския град Сургут, когато детето е било изпра...

Междувременно се правят опити да бъдат закрити всички съществуващи организации, смятани за "нежелани" или за "чуждестранни агенти".

От началото на 2023 г. е известно за 96 души, преследвани заради антивоенната си позиция. Рядко нараства и броя на ефективните присъди по делата за "дискредитиране" на руската армия: Дима Иванов - 8,5 години; Андрей Балин - 7 години; семейство от Тверска област - 6,5  и 7 години; Мария Пономаренко - 6 години затвор; Дария Полюдова - 9 години затвор.

Има и случаи, в които родители се отказват от децата си, участвали в антивоенни протести.

Правозащитници: Спрете политическите репресии в Русия

Група граждански активисти и международни правозащитни организации излязоха с петиция за прекратяване на политическите репресии в Русия...

ОЩЕ: Руснаци се отказаха от сина си, участвал в протести срещу войната

Как войната възроди културата на доносничество в Русия ВИЖТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ

*На главната снимка - рисунка на Саша Сколиченко, източник: Медуза.ио

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com