Йотингер: Не сме против "Южен поток", но сме против незачитането на ЕС

16644
Йотингер: Не сме против "Южен поток", но сме против незачитането на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС не е против "Южен поток", строителството на газопровода е прекратено временно, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Нямаме нищо против "Южен поток", за нас са приемливи всички елементи от инфраструктурата за доставка на газ в Европа. "Южен поток" е допълнение, а не нов източник. По отношение на този проект ние сме обективни и неутрални. Всички решения се взимат от инвеститорите и правителствата на страните, през които преминава газопроводът", каза Йотингер пред журналисти в Брюксел, предаде БГНЕС.

"Еврокомисията, като гарант на съюзното законодателство, обаче трябва да осигури съответствието на проекта съгласно европейските правила. Ние поискахме от заинтересованите страни мандат за преговори с Русия, за да внесем поправки в споразуменията и да ги приведем в съответствие с правилата на ЕС", подчерта Йотингер.

"Стартирахме преговори, създадохме работна група и продължихме обсъжданията, но преди няколко дни Русия реши да се обърне към Световната търговска организация (СТО), за да получи изключение от европейските регламенти. При това Москва ни обвини в нарушаване на правилата на СТО, т.е. руската енергийна политика е в съответствие с правилата на СТО, а законодателството на ЕС не е".

"Готови сме за преговори в прагматичен дух за изключение от правилата на ЕС, но за начало е нужно Русия да признае тези правила, а не да върви срещу тях. Членовете на ЕС повериха преговорите на Еврокомисията. Позицията ни бе съгласувана миналата седмица в Люксембург, всички 28 страни одобриха моята позиция за "Южен поток", отбеляза Йотингер.

"За нас са неприемливи нарушенията на правилата на вътрешния пазар. Изключения са възможни, но за начало трябва да се признаят нашите правила, а после да се търсят изключения от тях. Така бе и със "Северен поток". Ние проявяваме гъвкавост, правим изключения. Но партньорите и инвеститорите в проекта са длъжни да признават правилата".

"Що се отнася конкретно до България, нейното споразумение с Русия поражда у нас въпроси в областта на екологията, правилата на вътрешния пазар и антимонополните правила. Така например, законодателството на ЕС изисква разделение на доставчиците на газ, транспортните и разпределителните компании, свободен достъп на трети страни до транспортната инфраструктура, конкурсна борба за контракти".

"Твърде лесно е да се каже: "Вие сте хубава инженерна фирма, затова ще строите газопровода. Българското правителство внесе в парламента някои поправки в споразумението с Русия. Мои хора се намират там, в София, за да консултират българите. Въз основа на решението на българския премиер всички строителни работи са преустановени до изясняване на общи правни въпроси. И бих се удивил, ако узная, че на места строителството продължава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа