Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

3567
Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна
Снимка: iStock

Русия отново атакува цели в Украйна, сред които и подстанция в Днепропетровска област, която е била повредена. Повечето от руските дронове, с които са били осъществени нападенията, са били прихванати и унищожени, по данни на украинската страна, пише АРД.

Тези руски атаки по енергийната инфраструктура на Украйна напоследък достигнаха нови измерения, подчертава изданието и цитира казаното от украинския ресорен министър Херман Халушченко, че до 80 процента от топлоелектрическите, повече от половината от водноелектрическите централи и голям брой подстанции за пренос на електроенергия са били атакувани досега. Той определи това като "най-мащабната атака срещу енергийния сектор на Украйна" от началото на войната, посочва АРД.

В същото време украински медии пишат, като се позовават на свои проучвания и на информация от съответните енергийни компании, че повечето топлоелектрически централи вече са разрушени или се намират под руски контрол.

Още: С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Енергийните мощности са значително намалени

Новинарският портал "Украинска правда" пише, че след последния обстрел и разрушаването на топлоелектрическата централа в Трипиля държавната компания "Центренерго" е загубила сто процента от капацитета си за производство на електроенергия. Преди това беше унищожена топлоелектрическа централа в Харковска област. Електроцентралата "Вуглегорск" в Донецка област, която също принадлежи на "Центренерго", е под руски контрол от лятото на 2022-а година.

По данни на най-голямата частна енергийна компания DTEK пет от шестте ѝ електроцентрали са сериозно повредени и в момента функционират само 20 процента от мощностите ѝ. След последните атаки обаче това може да се е променило, посочва "Украинска правда".

Не е по-добро положението и на третия оператор на топлоелектрически централи "Донбасенерго". Според проучването електроцентралата край Старобешево в Донецка област е под контрола на проруските сепаратисти от 2015-а година насам. Втората електроцентрала на компанията край Славянск пък е редовно обстрелвана.

Още: Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Електроцентралите са важни за стабилността на мрежата

Русия атакува и водноелектрически централи. През март ракетен обстрел извади от строя голямата водноелектрическа централа "Днепър" в Запорожие.

Според "Украинска правда" атаките са били насочени предимно към топлоелектрически и водноелектрически централи, тъй като те са важни за стабилността на мрежата. Те могат бързо да увеличат производството на електроенергия сутрин и вечер, когато потреблението рязко се повишава. Топлоелектрическите централи изгарят въглища, мазут или газ, за да произвеждат електроенергия.

Трите украински атомни електроцентрали, които остават под украински контрол и осигуряват основното потребление, засега са изключени от руските атаки. Миналата неделя министърът на енергетиката Халушченко заяви, че ядрената енергетика осигурява повече от 50 процента от производството на електроенергия.

Още: ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Само Харков остава редовно без ток

Въпреки, че енергийната инфраструктура на Украйна до голяма степен е разрушена, според оператора на мрежата "Укренерго" редовни прекъсвания на електрозахранването засега има само в Харковска област. А самият Харков беше мишена на руски нападения през март - целенасочено по енергийната му инфраструктура. На моменти милионният град е оставал напълно без електричество, посочва АРД.

Засегнати са и промишлените потребители в Днепропетровска област, където също има проблеми с електрозахранването, съобщават от "Укренерго". За да се гарантира снабдяването в часовете с пиково потребление сутрин и вечер, се внася електроенергия от съседните Румъния, Словакия, Унгария и Молдова, пише още АРД.

 

Още: Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Източник: Дойче веле

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа