Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

19 април 2024, 23:17 часа • 2843 прочитания

Камарата на представителите на САЩ придвижи в петък законодателния пакет от 95 милиарда долара, предоставящ помощ на Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион. С широко двупартийно гласуване бе преодоляна твърдолинейната републиканска опозиция, която блокираше от месеци гласуването на помощта.

Процедурното гласуване в петък, което премина с 316-94 гласа с повече подкрепа от демократите, отколкото от републиканците, които притежават тясно мнозинство, придвижи пакета, който е близък до приетия миналата година от Сената. В него са включени 61 милиарда долара за Украйна, предава Reuters.

Още: Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Оттогава президентът демократ Джо Байдън, лидерът на мнозинството в Сената на Демократическата партия Чък Шумър, републиканецът в Сената Мич Макконъл и демократът в Камарата на представителите Хаким Джефрис настояваха за гласуване в Камарата на представителите. Председателят на Камарата Майк Джонсън обаче, се въздържаше от внасянето му за разглеждане. 

В допълнение към помощта за съюзниците пакетът включва разпоредба за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна и санкции, насочени към Хамас и Иран. Предвижда се и искане към китайската ByteDance да продаде платформата за социални медии TikTok или тя да бъде забранена в САЩ.

Още: Шикалкавене: Пак нов курс за помощта за Украйна в долната камара на Конгреса

Законодателството предвижда повече от 95 милиарда долара помощ за сигурността, включително 9,1 милиарда долара за хуманитарна помощ, която демократите поискаха. Ако Камарата приеме мярката, както се очаква, Сенатът ще трябва да последва примера, за да я изпрати на Байдън, който да подпише закона.

В петък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови да се върнат през уикенда, ако е необходимо. Някои консервативни законодатели се противопоставят на помощта за Украйна, а републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп изпрати смесени съобщения за това. Някои демократи също се противопоставят на определени разпоредби в законопроекта, особено относно помощта за Израел, и настояваха за повече условия за тази помощ.

Още: Демократите в Камарата на представителите стартираха рядка процедура, за да гласуват помощта за Украйна

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес