Калфин: Това, което всички очакваме в Турция, е да се въведе еднолично управление

1520
Калфин: Това, което всички очакваме в Турция, е да се въведе еднолично управление
Снимка: БГНЕС

Ако Ердоган се закрепи като един централизиращо управлящ, да кажем диктатор в Турция, нека да видим какво ще се случи, той тогава ще има доста по-твърда политика, включително и всички лостове за влияние включително и в съседни страни.

Това каза заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин пред Нова телевизия посочи, че тези лостове за влияние, които Турция има в България ще се активизират. По думите му, големи промени не следва да очакваме особено към България от страна на Турция. „Дългосрочно наличието на диктатура в наш съсед, до нашата граница и то диктатура, която плъзга страната към ислямизация, е една тема, по която България трябва да има много ясно виждане”, посочи Калфин.

Калфин: Случилото се в Турция е резултат от свръхконцентрация на власт

Това, което се случи в Турция, показва резултата от свръхконцентрация на власт и поляризация на обществото. Това каза бившият външен м...

„Това, което всички очакваме в Турция, е да се въведе еднолично управление”, каза Калфин. Според него с много репресии и страх в страната ще бъдат смачкани всички институции. Попитан дали са крайни сравненията с Хитлер и определенията като ислямски фашизъм, Калфин посочи една голяма демократична страна не може да избира между двама души - Ердоган и Гюлен. „Гюлен не се явява на избори. Той по-скоро, доколкото разбирам действа чрез мрежа от привърженици в страната, но на избори турските избиратели имат възможност да избират”, заяви Калфин.

Във връзка със забраната на турските учени да участват в обмяна на опит и отменянето на лицензите на учители в Турция, Калфин коментира: „Това е репресия и страх. Това е всеки в Турция да знае, че ако не е изцяло предан на Ердоган, той ще пострада и ще бъде уволнен от работа, което е най-малкото. Сега се говори тепърва за връщане на смъртното наказание. Не знам какво ще правят с тези 60 хиляди души, изгонени”, коментира той.

„Този опит за преврат не беше масов. Четирима души, един офицер и трима войници превзеха турската телевизия, 13 души атакуваха парламента. Очевидно, че това е абсолютно несъизмеримо с реакцията, която има Ердоган след това”, добави той. По отношение на извинението към Русия, Калфин обясни, че такива бързи и гъвкави движения във външната политика обикновено не са особено успешни. „Турция тепърва ще има да работи, за да се ликвидират последствията от свалени руски самолети”, обясни Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com