Караш бързо или пил - без шофьорска книжка в целия ЕС: Нови правила

51741
Караш бързо или пил - без шофьорска книжка в целия ЕС: Нови правила
Снимка: БГНЕС

Тежките пътнотранспортни нарушения - например прекомерното превишаване на скоростта или шофирането в нетрезво състояние - трябва да доведат до решение за правото на управление в целия ЕС, призоваха евродепутатите.

Още: Затвор и глоба грозят шофьора, ударил две коли в София

Как е сега и какво ще се промени?

Понастоящем, ако водач загуби свидетелството си за управление след пътнотранспортно нарушение в държава от ЕС, различна от тази, която е издала свидетелството, в повечето случаи санкцията се прилага само в държавата, в която е извършено нарушението, и няма ограничения в останалата част на ЕС.

За да се гарантира, че временното ограничаване или отнемане на шофьорска книжка на чуждестранно лице се прилага във всички държави от ЕС, новите правила, които предлагат от Европейския парламент, изискват даденото решение да бъде предадено на държавата членка, която е издала свидетелството за управление.

Опасни престъпления

Евродепутатите предлагат към списъка на тежките пътнотранспортни нарушения (като шофиране в нетрезво състояние или пътнотранспортно произшествие със смъртни случаи) да се добави шофиране без валидно свидетелство за управление.

Шофирането с 50 км/ч по-бързо от ограничението на скоростта също е едно от тежките пътнотранспортни нарушения, които могат да доведат до такова решение.

Още: Катастрофа в София: 47-годишен мъж е с опасност за живота

Снимка: БГНЕС

Евродепутатите определиха по-ниска граница на скоростта за жилищните райони, което означава, че шофирането над ограничението на скоростта с 30 км/ч по тези пътища може да доведе до загуба на шофьорска книжка или временното ѝ ограничаване.

Срокове

Европарламентът предлага да се определи срок от десет работни дни за обмен на информация за решенията, засягащи правото на управление между държавите членки, както и друг срок от 15 работни дни, за да се реши дали лишаването от право да се управлява МПС ще се прилага в целия ЕС. Съответният водач следва да бъде информиран за окончателното решение в срок от седем работни дни, добавят евродепутатите.

Докладчик е българският евродепутат Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП. „Убеден съм, че тази директива не само ще спомогне за намаляване на пътнотранспортните произшествия, но също така ще допринесе за по-добра осведоменост сред гражданите относно по-отговорното шофиране и готовността да се следват правилата и да се приемат последиците от нарушаването им, независимо къде шофираме в ЕС", заяви той, цитиран от пресцентъра на ЕП.

Следващи стъпки

Проектът за правила относно действието в целия Съюз на определени решения, засягащи правото на управление, беше приет с 372 гласа „за“, 220 „против“ и 43 „въздържал се“. Парламентът приключи първото си четене и тъй като Европейският съвет все още не е приел позицията си, новият Европарламент, който ще бъде избран през юни 2024 г., ще продължи работата по този закон.

Правилата, засягащи правото на управление на МПС, са част от пакета за пътна безопасност, представен от Европейската комисия през март 2023 г. Той съдържа и правила за трансграничен обмен на информация относно правилата за пътнотранспортните нарушения, по които в момента се водят преговори със Съвета. Пакетът има за цел да подобри безопасността за всички участници в пътното движение и да намали до нула смъртните случаи по пътищата на ЕС до 2050 г. („Нулева смъртност“).

Още: Колко автомобили на пияни и дрогирани са конфискувани в София?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа