Католиците празнуват Великден

14352
Католиците празнуват Великден
Снимка: БГНЕС

Католиците се готвят да посрещнат светлия празник Великден седмица по-рано.

Православните християни ще отбележат възкресението на Иисус Христос на 12 април. Разминаването на датите на Великден идва от различните календари, които използват църквите. Католиците изчисляват по Григорианския календар. Още през 1582 г. папа Григорий XIII заменя стария Юлиански календар с нов, който по-късно става известен като Григориански календар. В православните храмове служението продължава да бъде по Юлианския календар.

Великден е денят, в който всички християни празнуват Възкресението на Божия син – Иисус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

Всяка година Великден носи на всеки от нас нещо особено, неприличащо на онова, което е било миналата година, казват католиците. Всяка година нашето сърце по различен начин е готово да приеме смъртта и Възкресението на Иисус Христос, смятат католиците. Но ние сме призвани да увеличаваме своето "участие" в този празник. И именно затова църквата празнува Възкресението Христово всяка година, помагайки ни да влезем в живота на нашия Господ и да се обновим, отхвърляйки от себе си поредното късче от "предишния човек".

Източник: БГНЕС

Разнообразна програма за Великден в Боженци

АИР „Боженци” предлага разнообразна програма за празничните дни от 10 до 13 април за посетителите на резервата. На Великде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com