Киев говори за руски десант до Мариопул, бунтовниците обявяват частична победа

27164
Киев говори за руски десант до Мариопул, бунтовниците обявяват частична победа
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинските власти съобщиха днес, че колона от "десетки" броя руска бронирана техника е пресякла границата в Южна Украйна близо до Азовско море и се сражава с украински граничари.

"Украинската граница беше нарушена от колона от няколко десетки танкове и бронетранспортьори, които са навлезли на наша територия близо до индустриалния град Мариупол", посочи пред АФП говорителят на украинската армия Леонид Матюхин. "Колоната е била спряна от граничарите... В момента се води бой", добави той.

500-хилядният Мариупол, разположен на брега на Азовско море, се намира на около 50 км от границата с Русия и на 110 км от бунтовническия бастион Донецк. Градът е важен център на украинската металургия, там се намират най-големите предприятия от този отрасъл в Украйна. Градът участва в референдума на 11 май за отделяне от Киев и присъединяване към ДНР, но от месеци остава под контрола на лоялните на Киев сили.

Междувременно агенция "Новорусия" съобщи, че части на украинската Национална гвардия напускат спешно Мариупол.

Русия планира да изпрати още един хуманитарен конвой в Украйна

Москва е информирала Киев за намерението си да изпрати втори хуманитарен конвой до контролираните от сепаратисти части на Източна Украй...

Още от сутринта камиони, пълни с въоръжени хора, напускат града и се отправят към Мангуш и Запорожка област, посочват очевидци. Според военни специалисти от Донецката народна република /ДНР/ това придвижване може би е свързано с успехите на опълченците на южния участък на фронта. По-рано днес представители на армията на ДНР заявиха, че през нощта в Мариупол са проникнали диверсионно-разузнавателни групи от армията на Новорусия. Още в събота такива групи на опълченците са влезли в сражение близо до Новозаводск, който се намира на 47 км Мариупол. Днес войските на ДНР успяха да освободят няколко селища, включително Телманово – административен център на района, който граничи с Володарски и Новозаводски район, и е близо до Мариупол. В този град и околностите обаче му все още има подразделения на украинската армия и части на Националната гвардия, заявяват източници от ДНР. ИТАР-ТАСС не разполага с потвърждение на тази информация от други източници.

Губернаторът на Мариопул Сергей Тарута пък отрече да има нахлули вражески войски в Мариопул. От неговата пресслужба официално заявиха, че Тарута е на поста си и не се е евакуирал, както говореха от ДНР, предаде "Сегодня".

Междувременно в Луганск вече 23-ти ден няма нормално електро и водоснабдяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа