"Който контролира Крим, ще спечели войната": Пенсиониран генерал с рецепта за Украйна

8475
"Който контролира Крим, ще спечели войната": Пенсиониран генерал с рецепта за Украйна
Снимка: Getty Images

"Който контролира Крим, ще спечели войната". Това заяви генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командващ на американската армия в Европа (2014-2017 г.).

Няма да има скорошна офанзива в Крим

Ходжис, който сега изпълнява длъжността старши наставник по логистиката на НАТО, даде интервю за Sestry.eu, в което постави акцент върху успешните операции на украинските въоръжени сили срещу военни цели на окупирания полуостров Крим. На 4 януари украинското разузнаване и украинските военновъздушни сили нанесоха удар по летището в Саки и по склад за боеприпаси край село Гришин. Поразен беше за пореден път и Руският черноморски флот. Попитан подготвя ли се Украйна за настъпление в Крим, той отвърна, че според него полуостровът е най-важната част от окупираните от Русия земи.

Още: Le Figaro: Крим става приоритет за Украйна

"Това е ключова територия. И който контролира Крим, според мен, ще спечели тази война. Не мисля, че в близко бъдеще ще има сухопътна офанзива на полуострова, но така или иначе - това е остарял начин на мислене. Искам да кажа, че е важно първо да направим Крим неизползваем за руските войски", заяви пенсионираният американски генерал.

"Разбира се, това изисква високоточни оръжия с голям обсег, които могат да поразяват навсякъде - всеки руски кораб, всеки руски самолет, всеки щаб, всяка ракетна площадка, всяка въздушна база. Това ще направи Крим неизползваем за Русия", уточни Бен Ходжис.

Прекъсване на руските маршрути до Крим

Вторият компонент според него е да се изолира полуостровът. Това означава да се блокират единствените два пътя за достигане до него. Първият е незаконно построеният Кримски мост, който няколко пъти беше обект на успешни нападения. Вторият е така нареченият сухопътен коридор, който минава от Ростов, покрай Азовското крайбрежие, през Мариупол и Бердянск, до Крим. "Мисля, че е възможно да се прекъснат и двата маршрута - с прецизен огън от голямо разстояние", смята генералът.

Още: Как руската армия се готви да се защитава в Крим: Украинските партизани говорят (СНИМКИ)

На въпрос кое оръжие е в състояние да унищожи Кримския мост с един удар, Бен Ходжис отвърна, че това е "голям мост", който може да издържи "на много щети". "Руснаците, разбира се, знаят, че това е тяхната уязвимост. И затова те са инвестирали в много различни защитни средства, за да защитят моста. Но аз имам голяма вяра в украинските иновации. Така че очаквам, че комбинацията от различни инструменти ще помогне за унищожаването на този мост. Това ще ни позволи да постигнем целта. Не знам какво подготвя Украйна. Просто съм много уверен, че въоръжените сили ще намерят начин да го направят", загатна той.

Снимка: Getty Images

От какви оръжия се нуждае Украйна за целта?

Бившият командващ американската армия в Европа заяви, че е "огорчен и разочарован" от собственото си правителство, защото забавя доставката на ракети ATACMS с обсег на действие 300 км и на дронове Grey Eagle с продължителност на полета над 25 часа. Тези дронове също така са способни да изстрелват ракети Hellfire. "Това са системи, които биха били много полезни за Украйна. Те включват и наземни бомби с малък диаметър, които, надявам се, скоро ще бъдат на разположение на Украйна", каза той.

"В същото време виждам, че се засилва натискът върху германския канцлер да достави ракети "Таурус", които биха били чудесна оръжейна система. Всъщност аз съм по-оптимистично настроен, че Германия ще достави "Таурус", отколкото че САЩ ще доставят ATACMS. Или поне германците ще го направят първи. Толкова много от ракетите "Калибър" и дронове "Шахед", които се използват срещу цивилното население в Украйна, се изстрелват от руснаците от Крим. Даването на възможност на украинците да поразяват тези цели, преди те да атакуват цивилни, мисля, че е убедителен аргумент", смята ген. Ходжис.

Още: Пенсиониран американски генерал обясни защо Крим не трябва да бъде оставен на Русия

"Знам обаче, че ракетите "Таурус" биха били изключително ефективни срещу всички щабове, всички логистични центрове, всички кораби в нелегалната база на руския флот в Севастопол или Феодосия. Мисля, че има много места, където те биха могли да бъдат използвани много ефективно", допълни Бен Ходжис.

Още: Германия осъди новите руски атаки в Украйна, но не дава ракети "Таурус"

"Аз съм много, много разстроен и разочарован от собственото си правителство", заяви той и относно обявения край на помощта за Украйна от страна на САЩ заради привършване на средствата. Републиканците продължават да блокират пакет от 61 млрд. долара подкрепа за Киев.

‍Може ли да използва Русия ядрено оръжие?

Генерал Ходжис бе попитан може ли Москва да отвърне с ядрени оръжия, ако Кримският мост бъде срутен. "Ако питате дали могат да използват ядрени оръжия, бих казал, че не. За Русия няма предимство да използва ядрени оръжия. Ядрените им оръжия са ефективни само когато не ги използват, защото виждат, че ние на Запад се колебаем да направим нещо от страх от ескалация. Така че те не могат да направят почти нищо, освен да крещят и да говорят. Ще нарекат разрушаването на Керченския мост терористична атака, ще кажат, че е незаконно, и всякакви други глупости, идващи от Кремъл. Но в крайна сметка няма да могат да направят нищо по въпроса. И, знаете ли, Русия ще продължи да прави това, което прави, а именно да убива невинни хора", смята той.

Възможна руска офанзива край Харков?

Генералът не вижда доказателства за евентуална нова офанзива на руснаците край Харков: Русия се готви за голяма офанзива край Харков в следващите седмици?

"Проблемът, разбира се, е, че те ще продължат да вкарват нещастните новобранци в месомелачката, но не виждам да имат тази възможност (за Харков - бел. ред.). Поне засега. Може и да греша, но не виждам някъде да разполагат с големи бронирани сили, които биха могли да се използват за обкръжаване или превземане на Харков. Не мога да кажа, че няма да се опитат да го направят, защото те очевидно търсят всякаква победа. Но ако разполагат със сили за това, те са се справили добре със скриването им, защото сега не ги виждам. Разбира се, нямам достъп до класифицирана разузнавателна информация, но бих се доверил на генерал Залужни, на украинския генерален щаб - те знаят дали има значителна заплаха за Харков", отвърна Ходжис.

Още: Бивш командващ на НАТО каза как Украйна може да си върне Крим

Снимка: БГНЕС

Да се говори ли с Путин за мир?

Руският диктатор Владимир Путин обяви, че планира да воюва в Украйна в продължение на поне още 5 години. Бившият командващ американската армия в Европа вярва на думите на руския президент от края на 2023 г.

"Той много ясно заяви, че не се интересува от преговори, докато не постигне всичките си цели, сред които са унищожаването на НАТО и Украйна. Постави руската икономика на военна основа, въпреки че икономиката им е в огромна бъркотия и отбранителната им промишленост има много проблеми. Знаете ли, той не трябва да се притеснява какво мислят руснаците, защото не участва в никакви легитимни избори. И не трябва да се притеснява, че медиите ще го предизвикат. Мисля, че той знае, че политическото му бъдеще е свързано с успеха на борбата срещу Украйна, и затова ще похарчи толкова руски животи, колкото е необходимо, за да направи това, което трябва да направи. Ето защо смятам, че е нелепо някой да настоява Украйна да преговаря с Кремъл", заяви Ходжис.

Още: Путин изпълнява заканата си за по-мощни удари по Украйна: Жертви и щети след нов ужас в Киев (ОБЗОР)

Русия ще се срине

"Русия ще се срине преди Украйна. Икономиката им е в много лошо състояние. И ако Западът беше свършил по-добра работа по отношение на санкциите и изолацията на Русия, отделяйки я от Иран, от Китай, от Северна Корея, мисля, че дори руският народ нямаше да може да понесе войната и да я продължи. Броят на жертвите, които те понесоха, вече надхвърли 330 000 убити и ранени. Не мисля, че ще могат да продължат това, което правят в момента, особено ако Западът най-накрая осъзнае, че е в наш интерес Украйна да победи. И това не е благотворителна кауза за Украйна", смята той.

"Фактът, че Русия, великата Русия, свръхдържавата, която е, трябва да зависи от Северна Корея за балистични ракети и артилерийски боеприпаси и от Иран за дронове, е показател, че руската отбранителна промишленост не работи. Това е показател, че тяхната отбранителна промишленост е унищожена", твърди бившият командващ армията на САЩ в Европа.

Още: Ким Чен Ун е дал на Путин 1 млн. снаряда, смята украинското разузнаване

"Второ, Западът трябва да мисли за тази "ос на злото" като за един голям стратегически проблем. Това не са отделни предизвикателства. Знаете ли, фактът, че Иран използва хутите, "Хизбула" и "Хамас" срещу Израел и в Червено море, не е случаен. Иран, който е най-близкият съюзник на Русия, прави това, за да отклони вниманието на останалите от подкрепата за Украйна. Затова смятам, че ако Съединените щати и техните съюзници се организират, мислят стратегически и имаме политическата воля, отбранително-промишления и военния потенциал, трябва да предприемем необходимите стъпки, за да изолираме Иран от Русия", допълни той.

"Да дадем на Украйна това, от което се нуждае, за да победи, и да изпратим много ясно послание на Северна Корея и Китай, че все още можем да се справим с тях", категоричен е ген. Бен Ходжис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа