Макрон капризничи, иска ЕП да се върне в Страсбург

3022
Макрон капризничи, иска ЕП да се върне в Страсбург
Снимка: Европейски парламент

Франция отчаяно искаше Европейският парламент да се върне в Страсбург и в понеделник най-накрая желанието й беше осъществено – донякъде, пише Politico.

Председателят на Европарламента Давид Сасоли изнесе 30-минутно обръщение в сградата в Страсбург и изрази своята „емоция“ от завръщането си във френския град. Освен че там почти нямаше други евродепутати, той завърши речта си, като каза „и сега, нека направим пауза тук от Страсбург и продължим пленарното си заседание ... от седалището в Брюксел“, преди да се върне към белгийската столица.

Този неловък жест беше направен до голяма степен, за да угоди на френския президент Еманюел Макрон, който миналия месец изрази разочарование от решението на Сасоли да отмени многобройни пленарни сесии в Страсбург поради коронавируса и го призова да възобнови месечните си посещения в елзаския град, който е официално седалище Европарламента.

Сасоли: ЕП трябва да предприеме действия, независимо от резултата на Брекзит преговорите

Европейският парламент ще трябва да предприеме мерки, независимо от резултата от Брекзит преговорите между Европейския съюз и Обединен...

Напрежението с Франция се засили още повече, след като Клеман Бон, френски министър по въпросите на ЕС, изпрати писмо до Сасоли, в което той също изрази „голяма загриженост“ относно намерението на Парламента да обнови основната си сграда в Брюксел на цена от около 500 милиона евро.

В понеделник Сасоли се срещна с Бон и Жана Барсеян, кмет на Страсбург, но той не обяви възобновяване на дейността си в Страсбург. Вместо това, Сасоли заяви пред репортери, че не може да остане дълго, защото парламентът имал "много важни задачи" тази седмица в Брюксел, включително гласуване на дългосрочния бюджет на ЕС и на новосъздадените съгласуван механизъм за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона, както и дебат относно продължаващите преговори за след Брекзит.

Сега членовете на Европейския парламент ще прекарат следващите няколко дни в провеждането на обичайни пленарни заседания в Брюксел, като малък брой депутати обсъждат лично и гласуват онлайн.

„Скоро ще се върнем в Страсбург“, каза Сасоли пред репортери преди встъпителната си реч, добавяйки, че той и Макрон ще бъдат в Страсбург на 2 февруари, за да отдадат почит на бившия френски президент Валери Жискар д’Естен, починал по-рано този месец.

„Надяваме се, че COVID-19 ще разхлаби хватката си ... и че скоро ще се върнем към нормалността ... Това е нашата къща, тя е записана като такава в договорите, тя е записана като такава в историята на Европейския съюз. ”

Шефът на Европарламента се е самоизолирал след контакт с носител на коронавирус

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли се самоизолира след контакти със служител, носител на коронавируса. Сасоли сам съоб...

Пътуването в понеделник обаче не беше нормална практика в Страсбург и повече мизансцен.

Сасоли отлетя за Страсбург от Рим без началника на кабинета си. Встъпителното му обръщение беше произнесено в присъствието на шепа евродепутати, които пътуваха до Страсбург, но не можаха нито да гласуват лично, нито да разискват от там поради ограниченията на коронавируса. Баровете и ресторантите на Парламента бяха затворени, а броят на присъстващия персонал бе намален до минимум.

Председателят на парламента използва този половин час, за да отбележи петата годишнина от Парижкото споразумение за климата, деблокирането на бюджетните преговори от лидерите на ЕС миналата седмица и 25-годишнината от споразумението от Дейтън, което донесе мир в Босна. Той също така съобщи, че Парламентът е взел под внимание оставката на унгарския евродепутат Йозеф Шайер, който беше арестуван по-рано този месец, след като беше заловен при „оргия“ въпреки заключването.

Дита Чаранзова, старши чешки евродепутат, определи сесията като „тъжна и празна“ и още същия ден отпътува обратно за Брюксел.

Единствените евродепутати, които похвалиха решението на Сасоли да отиде в пленарната зала в Страсбург, бяха - не е изненадващо - французи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа