Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон към Израел: Да спрат войната незабавно

25 май 2024, 06:42 часа • 1554 прочитания

Френският президент Макрон обсъди войната в Газа с катарския премиер и външните министри на Саудитска Арабия, Египет и Йордания. Вариантите за създаване на палестинска държава също бяха предмет на дискусия, предаде АФП.

Макрон организира срещата на фона на нарастващата международна загриженост във връзка с войната между Израел и Хамас. Срещата се състоя няколко часа след като върховният съд на ООН нареди на Израел да спре офанзивата си в град Рафах в Ивицата Газа.

Официалните лица обсъдиха „всички лостове, които могат да бъдат задействани, за да се постигне повторно отваряне на всички пропускателни пунктове“ в Газа.

„Петте страни обсъдиха също така как да „увеличат и задълбочат сътрудничеството си и ефективното прилагане на решението за две държави, единственият ефективен начин да се гарантира мирът и сигурността на държавата Израел и да се отговори на законните стремежи на палестинците“, заявиха от Елисейския дворец.

Френският президент отново потвърди несъгласието си с израелската офанзива в град Рафах в Газа и новите селища в окупирания Западен бряг. Той също така призова за „незабавно“ прекратяване на огъня и освобождаване на „всички заложници“ в Газа.

ОЩЕ: Международният съд в Хага нареди на Израел да спре военните действия в Рафах 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес