Малта пусна 50 мигранти на своя бряг

1254
Малта пусна 50 мигранти на своя бряг
Снимка: iStock/Guliver

Близо 50 мигранти, безпомощно заседнали в морето в продължение на седмици на борда на два спасителни кораба, се насочиха към Малта в сряда, след като островната нация постигна споразумение с други държави-членки на ЕС.

"Беше постигнато споразумение ad hoc", заяви премиерът на Малта Джоузеф Мускат, като добави, че сделката включва и решение за съдбата на 249 спасени мигранти, които вече са на острова.

И Малта се присъедини към Европейската прокуратура

Само седмица след като Нидерландия се присъедини към новата Европейска прокуратура, днес Европейската комисия (EК) потвърди и Малта кат...

49-те мигранти, включително бебе и няколко деца, са били спасени от две лодки на 22 и 29 декември, докато са се опитвали да прекосяват опасното Средиземно море от Северна Африка до Европа.

Но без нито една страна, която да им позволи да акостират на неин бряг, те бяха оставени край брега на Малта, страдащи от морска болест и дехидратация, като някои от тях отказваха да приемат храна и лекар на борда, което беше предупреждение за психологически стрес, предаде БГНЕС.

Имаше възторжени възгласи на борда на Sea-Watch 3, когато член на екипажа им каза "имаме безопасно пристанище, свърши се", се казва в видео, публикувано от германската НПО Sea Watch International.

Очаква се мигрантите да пристигнат в Малта по-късно в сряда, след като са били прехвърлени от корабите Sea-Watch 3 и Албрехт Пенк, плаващи под знамето на Холандия, на кораби на малтийската брегова охрана.

Според Мускат от общо 298 имигранти 176 ще бъдат изпратени в Германия, Франция, Португалия, Ирландия, Румъния, Люксембург, Холандия и Италия.

Италия и Малта влязоха в нов спор след спасяването на мигранти

Италия и Малта влязоха в нов дипломатически спор, след като над 50 мигранти бяха спасени от кораб на неправителствена организация край ...

Други 78 ще бъдат оставени в Малта, а 44 мигранти от Бангладеш ще бъдат изпратени обратно в тяхната страна.

Мигрантите, спасени от кораби, често са били оставяни в забрава, откакто популисткото антиимиграционно правителство на Италия започна да ги отхвърля миналото лято.

От идването си на власт преди повече от шест месеца италианското правителство също така настояваше за по-голяма солидарност от страна на колегите от ЕС.

Но членовете на ЕС не успяха да постигнат съгласие за постоянен механизъм за преразпределяне на мигранти, които достигат европейските брегове, въпреки че пристиганията са спаднали рязко от пика преди три години.

След сделката в сряда крайният десен министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини обвини Европейската комисия в "улесняване на работата на контрабандистите и неправителствените организации".

Бдение в памет на журналистката Дафне Галиция се проведе в Малта

Много хора се събраха снощи в столицата на Малта за бдение в памет на журналистката Дафне Галиция, убита през октомври 2017 година. О...

"Аз съм и ще остана абсолютно против новопристигащи в Италия... Потстъпването пред натиска и заплахите на Европа и НПО е знак за слабост."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа