Матеуш Моравецки: Полша и балтийските държави трябва да са готови за пробуждането на "демоните на историята"

1129
Матеуш Моравецки: Полша и балтийските държави трябва да са готови за пробуждането на "демоните на историята"
Снимка: Pixabay

Кремъл иска да възложи на Полша и балтийските държави ролята на лесно контролируема марионетка, затова трябва да бъдат изключително бдителни всеки ден, тъй като независимостта не се дава на никого завинаги, сигурен е полският премиер Матеуш Моравецки. В статия за естонското издание Postimees той призовава страните от Източния фланг на НАТО и Европейския съюз да защитят както неограничената сфера на цифровия свят, така и техните географски граници от руския империализъм.

„Значението на нашия регион днес не е възможно да се надцени. На плещите на Полша и балтийските страни се полага общата отговорност за сигурността на целия евроатлантически регион. Ние сме в XXI век, но въпреки това понятия като експанзионизъм и империализъм не са изчезнали от речника на политиката в някои страни. Никой не знае по-добре от нас какви ужасни плодове ще донесат подобни практики“, пише Моравецки в статията.

Себастиан Калета: ЕК извърши актове на агресия спрямо Полша

Полското правителство днес реагира остро, след като Европейската комисия призова за налагане на глоби на Полша за всеки ден, докато тя ...

В текста полският премиер предупреждава, че „пред нашите очи демоните на историята“ може да се събудят всеки момент. Геополитиката е голяма игра на шахматна дъска, в която Полша, Естония, Литва и Латвия се бият с Русия от векове и затова те могат да предвидят няколко крачки напред. „Днес нашият общ дълг е да защитим цялата трансатлантическа общност от шаха, който ни заплашва от Изток“, уверен е полският политик.

Ръководителят на полското правителство обясни, че днес реалната мярка за суверенитет е цифровата компетентност на държавите. Според него новите технологии могат да подобрят процедурите и да улеснят ежедневието, но в същото време, попаднали в неподходящи ръце, ръцете на престъпниците, те се превръщат в изключително опасни и разрушителни оръжия.

„Кремъл иска да види целия ни регион като лесно контролируема марионетка. И въпреки че времената и методите на натиска на Москва върху Балтийския регион са се променили, нашето отношение остава същото - казваме категорично „не“ на неоимперските претенции“, добавя той.

Моравецки също критикува президента на Беларус Александър Лукашенко, че подхранва хибридна война, която се води на няколко фронта. Според него Лукашенко се опитва да разпали вътрешнополитическите разделения, присъщи на всяка демокрация. „Той не знае какво представляват демократичните избори, но е много запознат с механизмите, управляващи колективните емоции. Той играе цинична игра“, обяснява полският политик.

Полша обвини Европейския съюз в изнудване

Полският министър на правосъдието в четвъртък обвини Европейския съюз в „изнудване“ за допускането, че фондовете за възстан...

„Той обаче забравя, че играейки с нашите страни, по същество провокира цялата евроатлантическа общност. Той иска да изпита силата не само на нашите граници - външните граници на ЕС и НАТО - но и на единството на ЕС и НАТО. Досега той продължава да губи, защото дори три десетилетия след възстановяването на независимостта на нашите страни никой не може да загуби бдителността си“.

„Ние много добре разбираме, че независимостта и сигурността не се дават на никого завинаги. Те трябва да бъдат защитавани и обгрижвани, понякога в безграничната сфера на цифровия свят, а понякога в ясно определени географски граници“, обобщава премиерът на Полша в статията си за естонското издание Postimees.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа