Михаил Саакашвили прекратява гладната стачка

1458
Михаил Саакашвили прекратява гладната стачка
Снимка: Getty Images / Guliver

Намиращият се в затвора бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили реши да прекрати гладната стачка, която започна преди повече от пет седмици. Това съобщи адвокатът му, цитиран от РИА Новости и Ройтерс.

Саакашвили беше арестуван на 1 октомври, след като се върна в Грузия, за да мобилизира опозицията в навечерието на местните избори. Той определи завръщането си като мисия за спасяването на Грузия. През 2018 г. той беше осъден задочно на шест години затвор за злоупотреба с власт по време на управлението му като президент от 2004 г. до 2013 г. Саакашвили отхвърля обвиненията като политически мотивирани.

Бившият грузински президент се оплака от побой в затвора

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили съобщи, че е бил бит, след като е бил отведен от затвора в град Рустави в затворническа б...

"Моята гладна стачка вече се превръща в оръжие на руснаците и действащото правителство срещу мен. Реших да се вслушам в призивите и да прекратя гладната стачка", се казва в писмо на бившия президент, изчетено пред журналистите от адвоката му Ника Гварамия след среща между двамата, предаде ТАСС. Саакашвили поставя като условие за прекратяване на стачката възстановяването му да премине в някоя от частните клиники в Грузия. Той иска от властите също да свикат лекарски консилиум, който да посочи в кое здравно заведение ще бъде най-добре за него да премине курса на рехабилитация след гладната стачка. Експрезидентът призова депутатката от опозиционната партия "Дроа" Елена Хощария също да прекрати гладната стачка, която тя обяви на 3 ноември с искане Саакашвили да бъде настанен в частна клиника.

Бившият президент обяви гладна стачка, тъй като смята себе си за политически затворник, припомня 24 часа. На 8 ноември грузинското министерство на правосъдието го премести от затвора в град Рустави в затворническата болница в покрайнините на Тбилиси поради опасения от влошаване на здравословното му състояние. Политикът и адвокатите му обаче се обявиха категорично против това и настояват той да бъде настанен в частна клиника.

Също днес службата по изтърпяване на наказанията към грузинското министерство на правосъдието разпространи видеокадри от хоспитализацията на Саакашвили, на които той оказва съпротива, включително на служителите на правоохранителните органи. Друг негов адвокат, Бека Басилая, съобщи, че съд в Тбилиси е насрочил за 15 ноември ново дело срещу бившия президент, този път за разхищение на държавни средства в размер на над 2,7 милиона долара

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа