Москва: Русия никога не е искала да сваля "елегантно" Башар Асад

7868
Москва: Русия никога не е искала да сваля "елегантно" Башар Асад
Снимка: Getty Images/Guliver

Москва отхвърли твърденията, че Русия е предлагала през 2012 година отстраняването на президента на Сирия Башар Асад „по елегантен начин", отбелязвайки, че тя никога не е призовавала за смяна на режима. "Мога само още веднаж да повторя, че Русия не се намесва в смяната на режимите. Да се отстранява някой от власт, елегантно или не, е нещо, което Русия никога не е правила“, заяви президентският говорител Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Вчера бе разпространена информацията на британския вестник Guardian, според която бившият финландски президент Марти Ахтисаари бе разкри, че постоянният руски представител в ООН Виталий Чуркин му предложил в частен разговор през 2012 година да се намери „елегантен начин за отстраняването на Асад“. "Той каза три неща: първо, не трябва да даваме оръжие на опозицията. Второ, трябва да има пряко диалог между опозицията. Трето, трябва да намерим елегантен начин да отстраним Асад“, разкри Ахтисаари пред Guardian.

Руски военни части се разполагат в сирийския град Хама

Руски военен персонал, придружен от конвой с оборудване е пристигнал в сирийския град Хама като поредна стъпка на Москва към разрастван...

Песков отхвърли твърдението и каза че „че е много лесно да се проследи хронологично, че от самото начало на сирийската криза Русия на различни равнища е повтаряла, че само сирийският народ може да определи своето бъдеще и само чрез демократични избори".

Представител на ръководената от Ахтисаари консултантска група Инициативата за управление на кризите потвърди пред AFP, че бившият президент е говорил с Чуркин за Сирия и руският дипломат в подробности представил плана си.

Същевременно стана ясно, че израелският премиер Бенямин Нетаняху ще посети идната седмица Москва, където ще разговаря с президента Владимир Путин за разполагането на руски войски в Сирия, предаде БГНЕС.

Това е първата визита на Нетаняху в Русия след посещението му през ноември 2013 г. Според кабинета на израелския премиер той ще разговаря с Путин за заплахата, пред която се изправя Израел в резултат на доставката на модерни оръжия в Сирия и опасността някои от тези оръжия да попаднат в ръцете на Хизбула или други терористични групировки. 

Възможен е диалог между Русия и САЩ по сирийската криза

Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков допуска възможност за диалог между Русия и САЩ по сирийската криза. „Винаги ...

Москва е подложена на засилващ се международен натиск с искания да даде обяснение на предприетите от нея действия в Сирия, след като Кремъл официално подкрепя президента Башар Асад от началото на гражданската война преди четири години и половина. В понеделник два американски представители казаха, че Русия е разположила пет-шест танка на летище във военно поделение в Сирия и че намеренията, които Москва преследва с последните доставки на свое оръжие в близкоизточната страна, остават неясни, съобщи в. "Джерусалем пост".

Западни представители и информиран руски източник съобщиха миналата седмица, че Русия изпраща в Сирия модерна зенитна ракетна система, която да защитава небето над режима на Асад. Според представители на Запада ракетната система SS-22 ще бъде управлявана от руски военни.

По думите на американски представител, който потвърди информацията, ракетната система вероятно ще бъде част от руските усилия да подсилят защитата на летище близо до гр. Латакия, крепостта на Асад. Дори и руснаци да управляват ракетната система и да не позволят тя да попадне в ръцете на сирийската армия, разполагането на такова модерно оръжие може да обърка намеренията на Израел. В миналото еврейската държава бомбардира модерни оръжия поради опасенията, че може да попаднат в ръцете на Хизбула. Поради притеснение да не би случайно да се стигне до взривяване на руските подкрепления в Сирия, израелски представители казаха миналата седмица, че поддържат контакт с Москва. Но Израел дава ясно да се разбере, че ще продължава и досегашната си политика да пречи модерни оръжия да стигат до Хизбула.

САЩ използват въздушното пространство на Сирия за кампания от въздушни удари срещу "Ислямска държава". Засилването на руското присъствие в страната увеличава възможността противниците от студената война да застанат един срещу друг на бойното поле. Русия заяви, че ще продължи оръжейните доставки за Сирия и че помощта за сирийската армия е в съответствие с международното право. Сирийската гражданска война, която досега е отнела живота на 250 000 души, принуди почти половината от довоенното население на Сирия – 23 млн. души, да напусне домовете си, като десетки хиляди от бежанците се опитват да стигнат до Европа.

Къде без руснаците на Марс?

Астронавтът на НАСА, полковникът от военновъздушните сили на САЩ Тери Виртс, смята, че полетът на Марс е възможен само като международе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа