МВнР: Блокираните на парижко летище българи излетяха за България *

2832
МВнР: Блокираните на парижко летище българи излетяха за България *
Снимка: БГНЕС

Преди около час групата от 73 български граждани, недопуснати във Франция, излетя от Париж за София. Това съобщиха от външно министерство.

Всички 73 български граждани, включително и сезонните работници в земеделието, недопуснати да влязат на територията на Франция, излетяха за София от летище „Шарл де Гол“ в Париж като разходите по връщането им в България са поети от авиокомпанията превозвач.

Блокираните сезонни работници във Франция се връщат у нас

Сезонните работници, които бяха блокирани на летище в Париж се прибират в България, това стана ясно от думите на консулът ни във френск...

Екипът на посолството ни в Париж оказа пълно съдействие на съгражданите ни, които не бяха допуснати на територията на Франция заради ограничителните мерки в страната, свързани с коронавируса. Завеждащият консулската служба Милена Узунова беше на летището, заедно с групата българи, вчера, както и днес до тяхното качване на борда на самолета.

С тях е бил и представител на една от посредническите фирми - Сунай Мехмед, който каза пред БНР, че от името на българските сезонни работници са завели съдебна жалба заради това, че не са допуснати във Франция и се очаква решение на парижки съд по казуса. "Има образувано дело, след като ние се организирахме да защитим по някакъв начин нашите хора, които нямат никакво основание да са третирани по начина, по който са третирани 72 часа вече." По думите му те са подписали документи на френски език, в които е включено тяхното прибиране в България, без консултация с юрист и дори преводач. 

Част от работниците са с договори за бране на ягоди, и Мехмед не може да си обясни защо предишните групи са нямали проблеми, а новата група е била спряна.

От министерството обясниха, че от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване. В страната се допускат граждани само с документи за постоянно пребиваване.

Франция с печален рекорд - вече е сред държавите с 25 000 жертви на коронавируса

Франция стана петата страна в света, отчела повече от 25 000 починали от коронавирус. В понеделник беше обявено, че през последните 24...

Външно министерство призовава българските граждани да не предприемат пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително!

* Обновена 14:31 часа.

 

 

Първият случай на коронавирус във Франция е от декември 2019?

Лекари във френска болница са разкрили, че са лекували мъж, заразен с новия коронавирус още през декември миналата година – близо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа