Нападенията в Испания: Удар срещу страна, която неуморно се бори срещу тероризма

2825
Нападенията в Испания: Удар срещу страна, която неуморно се бори срещу тероризма
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската преса реагира на нападенията в Испания, като коментира действията на терористите, като удар срещу цивилизацията на Запада от една "примитивна" идеология.

Испанският национален ежедневник El País обръща внимание на факта, че поредна мишена на тероризма стана държава, която години наред се бори неуморно срещу него.

Двама българи се издирват от близките им в Испания

Два сигнала за българи, издирвани от техни близки, са постъпили в българското консулство в Мадрид. "За момента са постъпили при нас дв...

„Тероризмът избира целенасочено своите врагове и този път избрл град, който, както никой друг, представлява духа на откритост, демокрация и плурализъм, на които радикализмът иска да сложи край. Атаката, която удари сърцето на Барселона този четвъртък, е удар срещу известен, динамичен и космополитен град, обичан и посещаван от милиони хора от цял свят, и който е икономически и културен двигател в Европа и Средиземноморието. Но и срещу една страна – Испания, която от 11 март 2004 г. води неуморна борба срещу тероризма, и срещу един континент – Европа. Европа, която се превърна във фронтовата линия на екстремисткия ислям, който иска да унищожи ценностите й ", гласи емоционалният коментар на редакцията, цитиран от агенция "Фокус".

Италианският национален ежедневник Corriere della Sera не остава безразличен към събитията от Испания с коментар, осъждащ извършването на терористични атентати срещу невинни хора.

Вашата идея за война е да убивате млади хора, които се разхождат по улиците в лятна вечер. Ако имат Бог, кой знае колко се срамува от тях. Какво можем да кажем, което още не сме казали? Кадрите по телевизията, интернет сайтове, снимките и съобщенията, са сходни с тези от лятото на 2016 г., есента и зимата, а след това и от пролетта на 2017 г., когато бяха извършени и другу брутални атаки.

Голям, свободен континент като Европа не може да се пречупи пред подобна примитивна идеология. Разбира се, толкова много сме говорили за това. И все пак, в такива дни тези думи трябва да бъдат повтаряни с пълна сила. Няма съмнение, че денят, в който всичко това ще свърши, не е далеч, уверени са в редакцията на италианския вестник.

Представяйки обобщена информация за терористичните атентати в каталонската столица Барселона и крайбрежния град Камбрил, австрийският вестник Der Standard публикува статия, в която са зададени основните въпроси, които вълнуват вероятно милиони хора, научили за трагичните събития в Испания от последните часове.

Световните лидери остро осъдиха атаката в Барселона (ОБЗОР)

В четвъртък 17 август тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки най-малко 13 убити и 100 ранени, когато бял микробус н...

Доколко човек може да бъде засегнат в ежедневието от подобни събития, може да определи самият той. И все пак на фона на подобни новини трябва ли човек да планира почивка? Може ли подобна трагедия да се случи на някоя популярна улица в Австрия, например?

Ангажиментът за един отворен град, от който кметът на Барселона Ада Колау се отказа след атаката, е празно обещание, тъй като Испания се е променила след атаките през 2004 г., при които загинаха 191 души. Предпазните мерки за сигурност са затегнати в цялата страна, което има отрицателно въздействие. Но както видяхме през последните месеци, не е нужно много, за да бъдат убити хора – достатъчен е само един микробус. Няма стопроцентова сигурност никъде. И това може да се случи навсякъде, дори на почивка, коментират още от редакцията на австрийския ежедневник.

Actualno.com припомня, че Барселона е една от най-атрактивните туристически дестинации в света. Огромен е броят и на мигрантите, които живеят и работят там.

Милиони туристи посещават "столицата на Каталония" всяка година. Досега градът се смяташе за относително безопасна дестинация, тъй като е сред онези европейски мегаполиси, в които до днес терор не е имало.

Само за миналата година Барселона е посетена от рекордните 32 милиона души. Местната власт признава, че градът се задъхва от огромния брой туристи и дори създаде специален план за ограничаването им. Ето че от днес - ще има и още една причина, заради която броят на туристите може да намалее. Най-вероятно днешният атентат ще се окаже вторият най-кървав след този на гара Аточа в Мадрид през 2004 година.

Атаката в Барселона - вторият най-кървав атентат в историята на Испания

Барселона е една от най-атрактивните туристически дестинации в света. Огромен е броят и на мигрантите, които живеят и работят там. Ми...

Тогава терористи от "Ал Кайда" взривиха за по-малко от половин час 4 влака на три гари в испанската столица - два от тях на "Аточа". 192-ма души, сред които четирима българи, загинаха. Над 2000 бяха ранени. Това беше най-кървавият атентат в съвременната история на Европа, наречен "европейският 11 септември".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Харков: 17 ранени след удар по 12-етажна сграда, сред тях 2 деца (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com