"Направи си сам": Украинците преправят касетъчните снаряди от САЩ за бомби за дронове (ВИДЕО)

5700
"Направи си сам": Украинците преправят касетъчните снаряди от САЩ за бомби за дронове (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинците демонтират част от касетъчните артилерийски снаряди, получени наскоро от САЩ, и правят от тях импровизирани бомби, които се пускат от въздуха с малки дронове.

Украйна се опитва да преобразува американски касетъчни боеприпаси, за да подобри ефективността на своите малки атакуващи дронове, използвани в конфликта. Пускането на малки бомби, често от налични в търговската мрежа дронове, е изключително успешна тактика за украинските въоръжени сили. В същото време Украйна спешно се нуждае от 155-милиметрови артилерийски снаряди. 

Наскоро в социалните мрежи се появи видеозапис на демонтажа на 155 mm артилерийски снаряд M483A1, който е оборудван с усъвършенствани конвенционални боеприпаси с двойна употреба. Не е ясно къде и кога са заснети кадрите, но фоновите надписи на видеозаписите показват, че това е известен безпилотен самолет, наречен "Ахил", от 92-ра механизирана бригада на украинската армия.

Как се случва това?

Има много различни видове такива снаряди, но всички те са сходни по дизайн и предназначение. Всеки от тях се състои от основно тяло, съдържащо HEAT снаряди за унищожаване на бронирани превозни средства. Ако говорим за снаряда M483A1, тогава той пробива до 7 сантиметра хомогенна стоманена броня. И когато експлодира, корпусът му се превръща в множество смъртоносни фрагменти, летящи във всички посоки. Поради тази комбинация от пробиване на броня и фрагментиране на не бронирани цели, тези снаряди бяха наречени боеприпаси с двойна употреба. Още: Как касетъчните боеприпаси ще помогнат на Украйна: Експертно обяснение

Видео от Украйна показва как мъж с флекс първо отрязва предната част на M483A1, а след това изважда отделните суббоеприпаси M42 и M46. Всеки такъв касетъчен боеприпас съдържа 64 суббоеприпаса M42 и 24 броя M46 - общо 88. Основната разлика между M42 и M46 е, че последните са разположени в основната част на корпуса и имат утежнена конструкция поради по-високите натоварвания, на които са подложени при стрелба, пише американското издание The Drive.

Видеото показва процеса на преобразуване на суббоеприпаси M42/M46 в малокалибрени бомби, които се пускат от дронове.

Струва си да се отбележи, че подобна промяна повдига много въпроси относно безопасността, като се започне с рязането на снаряд, лежащ на земята, с помощта на флекс, закупен в магазин. В допълнение, предпазителите на такива боеприпаси са много капризни и лесно могат да сработят, ако се направи дори малка грешка. Това е една от основните причини критиците на подобни боеприпаси да се противопоставят на използването им.

Съществува и въпросът колко правилно е това използване на предоставените ресурси. Наистина, тази година имаше съобщения в медиите, че украинското ръководство се допитва до американските си колеги за възможността за доставка на стари касетъчни бомби Rockeye II, за да бъдат разглобени и използвани техните малокалибрените бомби в дронове.

Украинската армия не се интересува от Rockeye II в стандартното му приложение. Тези видове неуправляеми касетъчни бомби се пускат от самолети, летящи директно над или близо до целевата зона. Но украинските пилоти избягват подобни маневри предпазвайки се от руската ПВО. 

Не може да се каже същото за артилерийските снаряди, особено 155-милиметровите, които са толкова търсени в Украйна, че снабдяването с тях на артилерийските части е ограничено. През април Александра Устинова, депутат от украинския парламент, каза пред агенция AP, че въоръжените сили на Украйна изразходват между 6 и 8 хиляди 155-милиметрови снаряда дневно. 

Украинските власти и техните поддръжници месеци искаха от американското ръководство да им изпрати касетъчни боеприпаси. Факт е, че характеристиките, които те притежават, дават на украинските войски така необходимата възможност да победят врага. Такива снаряди са особено ефективни в открити райони срещу окопани врагове и срещу големи формирования, включително срещу бронирани средства. Именно с такъв противник редовно се сблъскват украинските войски, провеждащи контранастъплението.

Толкова много заряд...

От друга страна, има толкова много суббоеприпаси в един касетъчен снаряд, че може да бъдат демонтирани за друга цел, дори ако единиците на БПЛА получат само малък брой такива бомби. Както вече беше отбелязано, в един снаряд M483A1 има 88 суббоеприпаса. И това теоретично са 88 отделни цели, които могат да бъдат поразени от дронове.

Суббоеприпасите първоначално са проектирани да падат свободно върху своите цели и имат вградени стабилизатори. Както можете да видите във видеото, снарядите M42/M46 не се нуждаят от основна модификация и могат веднага да бъдат поставени на дронове. Трябва да се положи повече труд, за да се пренасочат други боеприпаси, като 40-милиметрови гранати, за по-ефективно използване. Още: Страни-жертви на касетъчни бомби предупредиха Зеленски: Жертви ще бъдат украинците (ВИДЕО)

Касетъчните суббоеприпаси притежават достатъчни възможности да се справят точно с целите, които украинските дронове преследват: бронирани машини и групи руски военнослужещи в слабо укритие или на открити местности. Такива боеприпаси повишават гъвкавостта на войските при изпълнение на бойна мисия, когато могат внезапно да се появят различни цели.

Украинската армия много ефективно използва търговски безпилотни летателни апарати, превръщайки ги в ударни системи. Тези дронове могат да се използват за пускане на импровизирани взривни устройства или като дронове камикадзе, които удрят директно в целта. Дори сравнително малък полезен товар, като този на касетъчни суббоеприпаси, може да има значителен ефект срещу различни цели. Така че има голяма необходимост от установяване на стабилни доставки на такива боеприпаси. 

Остава да се види дали касетъчните артилерийски снаряди ще се превърнат в широко разпространен източник на импровизирани боеприпаси за дронове или нуждата от 155 мм снаряди ще попречи на широкото им използване в това качество. За момента не е известно и как САЩ ще реагират на подобно "нестандартно" използване. Ние обаче знаем, че днес такива боеприпаси се използват, макар и нетрадиционно, но доста предвидимо.

Автор: Джоузеф Тревитик

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа