ООН: Половин милион ще умрат от СПИН, ако лечението им бъде прекъснато

1942
ООН: Половин милион ще умрат от СПИН, ако лечението им бъде прекъснато
Снимка: iStock/Guliver

COVID-19 може да причини допълнителни половин милион смъртни случаи от СПИН, ако лечението бъде прекъснато дългосрочно, заяви Организацията на обединените нации(ООН) с предупреждение, че пандемията излага на риск години от напредък срещу ХИВ, предава AFP.

В началото на седмица на виртуални международни конференции за СПИН, ООН заяви, че светът вече е далеч от плана си за прекратяване на заплахата за общественото здраве дори преди коронавируса.

Въпреки че смъртността, свързана със СПИН, е намаляла с 60 процента след пика на ХИВ епидемията през 2004 г., все пак през 2019 г. около 690 000 са починали от болестта.

Около 1,7 милиона души са били заразени миналата година, а сега има близо 40 милиона души, които живеят с ХИВ по света.

В годишния доклад на ООН се казва, че целта до 2020 г. за намаляване на смъртните случаи от СПИН до по-малко от 500 000, а новите ХИВ инфекции до под 500 000 няма да бъде реализирана.

Милиони хора загинаха през последните десетилетия, въпреки съществуването на ефективни лечения, се казва, призовавайки света да научи поуки от епидемията от СПИН в своя отговор на COVID-19.

„Подобно на епидемията от ХИВ преди нея, пандемията COVID-19 показва наяве нестабилността на нашия свят - включително трайни икономически и социални неравенства и ужасно неадекватни инвестиции в общественото здравеопазване“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Ключовите групи с висок риск от ХИВ/СПИН са изложени на допълнителна опасност, тъй като блокирането и разпространението на лекарства ги оставят "още по-уязвими от обикновено", се посочва в доклада.

ХИВ - епидемията, за която Русия не иска да говори

През 1986 г., година преди Русия да регистрира първия си официален случай на ХИВ, служинел от съветското здравеопазване на име Владимир...

Изследването, публикувано в понеделник, показа, че пандемията вече влияе върху достъпа до превантивна медицина (PrEP) сред рисковите общности.

В един медицински център в Бостън проучване на над 3500 пациенти по програма PrEP показа, че пропуските при повтарящо се приемане на лекарства са се увеличили с 278 процента през първите четири месеца на 2020 година.

От година на година общият брой пациенти, получаващи PrEP, е спаднал с 18 процента, показва проучването.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че резултатите будят "дълбока загриженост".

"Не можем да оставим пандемията COVID-19 да погуби трудно спечелените печалби в глобалния отговор на това заболяване", каза той.

Френски нобелист смята, че коронавирусът е човешко творение и е свързан със СПИН

Френският вирусолог Люк Монтание, който получи Нобелова награда през 2008 година заради работата си относно СПИН, изказа версията, че н...

Един модел, разработен съвместно със СЗО, показа, че ако мерките на COVID-19 нарушат програмите за лечение на ХИВ за шест месеца, това може да погуби допълнителни 500 000 души.

СЗО заяви, че е провела допълнително международно проучване, което показва, че 73 държави са предупредили, че са изложени на риск от изчерпване на антиретровирусни лекарства в резултат на пандемията.

Двадесет и четири държави съобщават, че имат или критично нисък запас, или прекъсване на доставките на животоспасяващи лекарства.

В допълнение, първоначалните данни от блокирането по света показват скокове на насилие и домашно насилие.

Уини Бианиима, изпълнителен директор на UNAIDS, заяви, че жените и момичетата са особено уязвими от сексуално насилие по време на блокиране и следователно има повишен риск от заразяване с ХИВ.

Лекарство срещу СПИН действа и при коронавирус?

Японски учени проследиха как девет антиретровирусни лекарства действат върху клетки, заразени с новия коронавирус. Те са открили, че ед...

"Знаем, че жените, които са подложени на такова насилие, са 1,5 пъти по-склонни да се сдобият с ХИВ, отколкото жените, които не са преживели насилие", каза тя.

"Успешните отговори на пандемията трябва да се коренят в правата на човека, да бъдат основани на доказателства, ръководени от общността и да се финансират изцяло. Трябва да научим урока веднъж завинаги."

Ново проучване през уикенда показа, че блокирането поради пандемията оказва непропорционално въздействие върху хората от ЛГБТ общността, като една четвърт от респондентите от проучване сред ХИВ-позитивните съобщават, че сега им липсва достъп до лекарства поради заключването.

Вижте още:

Над 200 ХИВ-позитивни остават без ключово лекарство, предупреждава НПО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Не се отказвайте, Русия ще бъде свободна": Навалная с призив към хората, които са против Путин

Нужни са военни: Американският сенатор Греъм призова Киев да снижи наборната възраст в Украйна

Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа