Отмъстителен и смел до безразсъдство: Журналистът, живял със Зеленски цяла година, разказа как се е променил президентът

21076
Отмъстителен и смел до безразсъдство: Журналистът, живял със Зеленски цяла година, разказа как се е променил президентът
Снимка: Getty Images

Британското издание The Daily Telegraph публикува откъс от книгата на журналиста от "Тайм" Саймън Шустър "Шоумен: Поглед отвътре към инвазията, която шокира света и направи Володимир Зеленски лидер", написана след като журналистът прекарва много време с украинския президент в първата година от войната на Русия срещу Украйна. Шустър разказва какъв е бил Зеленски, когато се е запознал с него няколко години по-рано и колко се е променил украинският лидер след избухването на войната.

Недоверие и ярост

В продължение на седмици преди руската инвазия Зеленски омаловажавал предупрежденията за възможно нахлуване на Русия и отказвал съвети от военните командири за укрепване на границата. Сутринта на 24 февруари, когато започна инвазията, някои служители вече били подготвили багажа си и избягали – и повечето от случаите на дезертьорство били именно сред сътрудниците на Службата за сигурност, пише журналистът.

Същата сутрин Зеленски започнал да получава съобщения за атаката на руските сили срещу летището в Гостомел, недалеч от Киев. Шустър отбелязва, че няколко седмици по-рано директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупредил, че точно това летище може да бъде мишена на руските войски, но това не убедило Зеленски. В крайна сметка реакцията на украинския президент на нападението "изненада някои от помощниците му" – те никога не го бяха виждали "в такава ярост", разказва журналистът.

Още: Кулеба: Спрете да се паникьосвате, САЩ не намалява помощта си за Киев през 2024 г.

Може би за последен път ме виждате жив

Същият ден се провежда извънредна среща на върха на европейските лидери, на която се обсъждат санкциите, които да бъдат наложени на Русия. Зеленски се включва на нея по видеовръзка "блед и уморен, с набола брада" и казва "Това може би е последният път, в който ме виждате жив". Вместо да поиска спасение, Зеленски обаче задава въпроса ще бъде ли позволено някога на Украйна да се присъедини към Европейския съюз? "Неговата реч, която продължи само около пет минути, имаше по-голям ефект от месеците преди това на разговори за руската заплаха. Това беше президентът на една европейска демокрация, скрит в бункер, готвейки се да посрещне смъртта и окупацията на страната си", пише Шустър.

Предложенията на няколко европейски лидери да му помогнат да избяга Зеленски намира за "обидни" и ги отклонява.

Следващите седмици Зеленски и екипът му прекарват в бункер в правителствения квартал на ул. "Банкова" в Киев. Животът в такива условия повлиял на състоянието на президента, той изглеждал прежълтял и се оплаквал от липсата на чист въздух и слънчева светлина. Видът му предизвиквал тревога сред сътрудниците му, юридическата му помощничка, например, казвала, че той прилича на ходещ труп.

Още: Путин е животно и ако спечели, ще ви изяде за вечеря - целият ЕС, НАТО, свобода и демокрация

Ето как се промени дори външният вид на Зеленски след войната:

"На моменти изглеждаше почти нормално, въпреки сирените за въздушна атака. Шегувахме се и пиехме кафе, но беше и време на изтощение и страх", описва тези седмици журналистът.

В бункера

"Нощите бяха най-тежки за Зеленски. (...) Звъненето на телефона му рядко спираше". Президентът не си поволявал да заспи преди да е научил къде са попаднали поредните руски удари, а в 4:50 сутринта отново бил на крак и отново питал за новини.

В началото е имало проблем и с доставките на храна, екипът на Зеленски е карал главно на консерви, но малко по малко се установила определена рутина, екипът му започнал да получава топла храна - варени кренвирши, кнедли с картофи, гулаш. Първата видеоконференция за деня се преместила в 7 часа сутринта, така че Зеленски да има време да закуси - "неизменно бъркани яйца". 

В бункера Зеленски имал и спортни уреди – например, лежанка, която често използвал през нощта. По-късно поставили и маса за тенис и малцина можели да го победят. Понякога Зеленски канел служители да гледат филм, често холивудски заглавия, защото вече не можел както преди да гледа съветски комедии – "Карат ме да се бунтувам", споделял той пред Шустър.

Още: Зеленски отиде на фронта в най-горещата точка - Авдеевка (ВИДЕО)

На 8 април 2022 г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига в Киев. В същия ден жп гарата в Краматорск е ударена от руски ракети и близо 60 души загиват. Тази новина стига до Зеленски в момента, когато той се подготвя за срещата си с фон дер Лайен - в резултат на самата среща му е трудно да се концентрира и "лицето му е позеленяло".

Противно на риска

Журналистът също така си спомня, че е бил поканен да придружи Зеленски при посещението му в току-що освободения Херсон. Охраната на президента била против това пътуване, смятайки, че то е безразсъдно. На въпроса на журналиста защо тогава ще ходят дотам, президентът отговаря: "Това е народът ми. Те бяха под окупация девет месеца. Да, имаха два дни на еуфория. Скоро ще изпаднат в депресия." Пристигайки в града, Зеленски, без каска и бронежилетка, се отправя към тълпата на централния площад, усмихвайки се и махайки на хората, които го поздравяват. ОЩЕ: Няма да атакуваме Москва: Зеленски пристигна в освободения Херсон (СНИМКИ) 

Шокирани от новото му аз

Журналистът си припомня, че няколко години по-рано по време на предизборната кампания на Зеленски той му изглеждал "наивен, чаровен мъж, който се готви да влезе в света на циници, олигарси и бандити, които не без основание го смятат за лесна плячка". До края на 2019 г. Зеленски бил загубил голяма част от политическата си "невинност", но "властта все още не бе го ожесточила", пише той. След началото на войната сътрудниците на Зеленски признават, че са "шокирани от новото му аз", но че той винаги е имал качествата да ръководи страната при извънредни обстоятелства. Упорит, уверен в себе си, отмъстителен, неучтив, смел до степен на безразсъдство и безмилостен към онези, които се изпречват на пътя му - така вижда днес Шустър украинския президент Зеленски.

Още: Благодаря на нашите ВВС, че попълниха Руския подводен черноморски флот с още 1 кораб

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО)

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа