По насоките на ЕК: За да ходиш на почивка това лято, е добре да си със скафандър и д-р Хаус

2383
По насоките на ЕК: За да ходиш на почивка това лято, е добре да си със скафандър и д-р Хаус
Снимка: iStock/Guliver

Докато няма ваксина срещу новия коронавирус, предизвикващ болестта COVID-19, необходимостта от туризъм и пътуване в рамките на ЕС трябва да бъде претегляна на база риска от епидемична вълна. Това казва Европейската комисия в своя пакет от насоки за секторите на туризма и транспорта.

В стратегията си за туризма, Брюксел посочва три критерия за връщане към нормалното по отношение на туризма и транспортните връзки в рамките на Общността.

Захариева: Няма как да кажем точна дата, в която ще се ходи на море без карантина

Навсякъде в Европа има предвидена 14-дневна карантина за влизащите в дадена държава. Карантината в България важи за всеки, който влиза ...

1. Първо, епидемиологичен. Тук основна роля има информацията от Европейския център за контрол и превенция на заразните болести и специално създадена от него карта (ТУК). А дали този критерий се изпълнява зависи от нивото на зараза с COVID-19, от способността на здравната система в дадена държава или регион да се справи с него и от капацитета да бъдат проследени бързо епидемиологични връзки при оформяне на нов клъстер на зараза, за да се наложи ефективна карантина. Освен това – възможност да се правят тестове, включително на проследени и доказани от местните власти контактни лица.

2. Второ, способност да бъдат наложени карантинни и ограничителни мерки по време на цялото пътуване на даден човек, включително докато пресича граници и на места, където е трудно да бъде пазена социална дистанция.

3. Трето, икономически и социални обстоятелства, с приоритет спрямо лични причини и ефект в зони, в които има граници.

Първостепенен е и принципът на недискриминация – ако държава-членка позволява пътуване в определени райони на своя територия, да го прави за всички райони и държави в ЕС с подобни епидемиологични условия. Според в. "24 часа", Европейската комисия не подкрепя поставянето на пътуващите между държави от ЕС под карантина, както и предложението за въвеждането на здравни сертификати. Това е информация от неназовани високопоставени източници от Бюрксел.

Анкета от Русия подсказва колко голям ще е ударът върху туризма заради коронавируса

Само 40% от руснаците са готови да отидат на почивка през лятото, останалите или изобщо не планират такава, или в момента не работят и ...

ЕК окуражава и схемите с ваучери – да не се връщат пари за вече направени резервации, да се осигуряват възможности резервациите да бъдат изпълнени в бъдещ момент. Минималният период на ваучера следва да е 1 година и чак след това да се връщат пари на потребителите, смята Брюксел. Затова и страните-членки трябва да помогнат с условия за създаване на възможно най-добри ваучерни схеми от бизнеса. Комисията остава на мнението, че дори в условията на епидемия правата на пътниците не трябва да бъдат ограничавани, затова онези, чиито полети са били отменени, следва да имат възможност да получат парите си обратно. ЕК настоява издаването на ваучери да остане на доброволна основа и да не се превръща в обичайното обезщетение при отменен полет.

Колкото до ефекта на туризма върху икономиките на страните-членки на ЕС - България е сред най-засегнатите, тъй като туризмът ни по изчисления на Брюксел прави 12% от БВП-то ни. Но това не е нищо спрямо Хърватия, където процентът е 25 на сто, в Кипър е 22 на сто, Гърция е с 21 на сто, а Португалия - 19 на сто.

Има и специални насоки за транспортния сектор. Основната насока – намаляване на контакта между пътници и обслужващ персонал в съответните превозни средства, както и носене на предпазни средства като маски и изготвяне на адекватни протоколи какво се прави, ако бъде установен случай на коронавирус в превозно средство. Специално ЕК иска персоналът на транспортни средства да носи маски с висок клас защита.

Брюксел няма нищо против мобилни приложения като ViruSafe, които обаче да обхващат цялата територия на ЕС и да може чрез тях потребителят да се осведомява за възможно инфекциозно огнище по пътя си и да го избягва. За целта ЕК окуражава различни национални приложения да работят заедно, за да бъде постигната общоевропейска картина.

Парламентът реши: По-ниски цени за плажни принадлежности, хотелите отварят утре

Народното събрание прие текстове от Закона за здравето на второ четене, свързани с туризма. Мерките, касаещи концесионерите и наемател...

ЕК посочва и, че дава незабавно свежи пари за закъсал бизнес заради коронавируса през Инициативата за отговор на пандемията, както и до 8 млрд. евро за 100 000 малки компании чрез Европейския инвестиционен фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...