Появата на Омикрон няма да промени стратегията на Швеция за борба с COVID-19

1996
Появата на Омикрон няма да промени стратегията на Швеция за борба с COVID-19
Снимка: iStock

Появата на варианта Омикрон няма да доведе до сериозни промени в шведската реакция спрямо коронавируса. Това заяви във вторник пред АФП главният епидемиолог на страната, настоявайки, че "това е вършило работа в миналото", предава БГНЕС.

За разлика от други страни по света, Швеция никога не е преминавала към блокиране на достъпа и препоръчва използването на маски за лице само в изключителни ситуации. Общата смъртност в страната е около средната за Европа, заяви в интервю за АФП главният епидемиолог Андерс Тегнел. Въпреки това броят на смъртните случаи, свързани с болестта COVID-19, е много по-голям от този на скандинавските й съседи.

За първи път и Швеция е готова да въведе зелен сертификат

За първи път и Швеция е готова да въведе зелен сертификат заради скока на заразените с Covid-19 на европейския континент. Сертификатът ...

Макар че Швеция никога не се е затваряла, тя забрани посещенията в старчески домове и ограничи броя на хората, допускани на обществени събития и в барове и ресторанти, където работното време беше съкратено. "Ефектът от шведските мерки не се различаваше толкова много от ефекта на мерките в много други страни", каза Тегнел.

От сряда за първи път в Швеция ще се изисква пропуск за ваксинация за събития с повече от 100 души. Това решение беше взето преди появата на Омикрон. Но същият подход, използван при предишните вълни, би трябвало да е достатъчен за борба с новия серотип, каза Тегнел. "Той е вършил работа и в миналото. Засега не виждаме причини, поради които да не проработи", категоричен е той. "Това все още е същото заболяване. Имаме всички основания да смятаме, че мерките, които сме въвели, ще сработят и при този вариант", каза той.

Смята се, че Oмикрон е по-предаваем и настоящите ваксини може да не предпазват от него, въпреки че все още са необходими повече данни, за да има сигурност в такива заключения. "Доколко ваксините ще предпазват от този вариант, може би е основното притеснение", каза Тегнел. "Не разполагаме с много данни за това, за да кажем "да" или "не"," каза той и добави: "Засега няма признаци, че той дава по-тежко заболяване от предишните варианти", допълни той.

Понастоящем Швеция е с един от най-малките брой дневни инфекции в Европа, но Тегнел заяви, че очаква броят им да нарасне през следващите седмици. "Най-вероятно ще има вълна, но този път голямата разлика е, че имаме такава голяма част от населението ваксинирано, така че смятаме, че натискът върху здравната система ще бъде много по-малък", заяви той. Очаква се броят на инфекциите също да нарасне, след като в средата на ноември страната отмени решението си повече да не тества ваксинирани хора, дори ако те проявяват симптоми.

Проучване: Шведският подход е довел до значително разпространение на COVID-19 в Скандинавието

Стратегията за управление на коронавируса на Швеция е помогнала за разпространението на болестта в други страни, сочи последното научн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа