Пореден провал на енергийните преговори между Украйна, Русия и ЕС

15057
Пореден провал на енергийните преговори между Украйна, Русия и ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

В цяла сага се превърнаха преговорите за цената, която трябва да плати Украйна за използвания руски газ. Поредната порция разговори е приключила в 2:00 часа тази нощ без резултат. Това стана ясно от изказване на официалния представител на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТВ.

Не са определени срокове за нови преговори, добави той.

В събота вечерта украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан заяви, че тристранните преговори Русия – Украйна - ЕС за газа в Киев са приключили безрезултатно и ще продължат сутринта на 15 юни.

"Всяка от страните днес обяви предложенията, за които знаете, но решение не бе намерено. Затова, по предложение на еврокомисаря г-н Йотингер, е планирано преговорите да продължат утре сутринта", заяви Продан.

Концесия за добив на нефт и газ за 35 млн. лева даде правителството

Правителството предостави на „Проучване и добив на нефт и газ” АД 35-годишна концесия за добив на подземни богатства &nda...

Според него, позицията на Европейската комисия е да се намери конструктивно решение в преговорите и да се предотврати ескалация в газовия сектор.

През миналата седмица Кремъл официално обяви готовност да свали цената на синьото гориво до 385 долара за 1000 кубични метра. Украинският премиер Арсений Яценюк обаче отхвърли предложението с мотива, че това не е договореност, а политически жест, от който Владимир Путин може да се откаже във всеки един момент.

"Газпром" очаква до 10 часа на 16 юни украинската страна да погаси дълга си от 1,9 милиарда долара, в противен случай за доставките на газ ще й бъде въведен режим на предплащане.

Напрежение в Киев

Русия променя отношението си към Украйна, ако Киев отхвърли офертата за газа

Предложенията ни към Украйна за отстъпка от цената на природния газ са повече от партньорски. Ако ги отхвърли, ще трябва да променим от...

Докато Украйна, Русия и ЕС търсеха изход от ситуацията, радикално настроени демонстранти щурмуваха сградата на руското посолство в Киев.

Знамето на дипломатическата мисия беше свалено, като протестиращите обявиха, че ще го подарят на служителите от силите за сигурност, които се бият със сепаратистите в източната част на страната.

Няколко автомобила бяха преобърнати, а почти всички от прозорците на сградата – изпотрошени.

По-умерените участници в събитието спряха радикалите, които искаха да влязат в посолството, а руската страна веднага внесе в ООН проекторезолюция, която осъжда нападението. Според източници на ИТАР-ТАСС, текстът е бил блокиран от западните делегации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа