Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредно противопоставяне в правителството на Мей за Brexit

16 май 2018, 08:51 часа • 1147 прочитания

Противоречията относно Brexit при управляващите консерватори във Великобритания не стихват. Пореден рунд във вътрешната борба при торите е предупреждение от страна на министъра по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис към британския премиер Тереза Мей относно евентуалния бъдещ митнически съюз между ЕС и излязлата от границите на Съюза Великобритания.

Дйевис е предупредил Мей, че готвеният бъдещ съюз може в крайна сметка да е незаконен. Затова и спешно правосъдното министерство на Великобритания трябва да даде становище.

Всъщност точният план на Мей все още не е известен в подробности, като тя възнамерява да го обяви през юни, пише Financial Times. Общата известна рамка дотук е Великобритания и ЕС да запазят митнически съюз, за да се улеснят търговските връзки между Албиона и Стария континент, както и за да бъде решен въпросът с границата между Северна Ирландия и Ирландия, където Брюксел категорично не иска да има митнически режим и където мита всъщност в момента е на практика невъзможно да бъдат въведени заради текущото положение на търговията, стоките и услугите. В кабинета на Мей обаче има яростна съпротива срещу това – най-вече с аргумента, че така Лондон няма да може да договаря пълноценни търговски сделки с други държави след като излезе от ЕС. Отделно стоят въпросите за финансовия сектор и сигурността.

Има опасения и как ще бъде приложен евентуален план за нов митнически съюз между Великобритания и ЕС за периода до фактическото излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес