Пучдемон си изми ръцете и остави на каталунския парламент да реши за независимостта

5940
Пучдемон си изми ръцете и остави на каталунския парламент да реши за независимостта
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма достатъчно гаранции от страна на Мадрид, за да свикам предсрочни избори сега. Прилагането на чл. 155 е незаконно. Каталунският парламент трябва да реши какво да се случи оттук-нататък. Това каза премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в извънредно обръщение. Ето и какви бяха акцентите от него.

"През последните няколко часа обмислях възможността за предсрочни местни избори. Нищо в момента не оправдава свикването на такива избори.

Непотвърдено: Пучдемон няма да обяви независимост

Слуховете, че премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон ще обяви предсрочни избори, а не независимост, се засилват. Според един от следящи...

Каталунското общество ни докара дотук. Опитах да проуча всички възможни варианти. Трябва да продължим да се държим по цивилизован начин - само така можем да надделеем.

Член 155 на испанската конституция (бел. ред. - текстът, който позволява на Испания да отнеме автономията на която и да е испанска провинция) не е законен. Мадрид иска отмъщение за това, което се случи на 1 октомври. Не успях да намеря решение от страна на Испанската народна партия и затова каталунският парламент трябва да реши какво да стори по отношение на прилагането на член 155. Никой не може да каже, че не потърсих диалог с Мадрид. Това е логичният изход заради поведението на Мадрид. Ние трябва да последваме своите желания", заяви Пучдемон.

Моментално след речта се появи неофициална информация, че утре, 27 октомври, каталунският парламент ще обяви официално независимост. Парламентът на испанската автономна провинция има сесия, която започна в 18:00 часа българско време и продължава в момента.

Отговорът на официален Мадрид

Пучдемон: Кризата в Каталуния ще ескалира, ако Испания наложи контрол

Кризата около референдума за независимост ще ескалира, ако Испания изпълни плановете си да наложи своята власт над региона. Това заяви ...

Междувременно комисията на Сената на Генералните кортеси (бел. ред. - испанският парламент), която отговаря за прилагането на член 155 от испанската конституция, също има заседание. На него дясната ръка на испанския премиер Мариано Рахой - вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария, каза следното: "Трябва да гарантираме самоуправлението на Каталуния и интересът на всички испанци".

Сантамария изрично подчерта, че Пучдемон е бил канен няколко пъти да дойде на изслушване в испанския парламент, но не го е сторил. Тя заяви и, че Пучдемон и коалиционните му партньори не са уважили закона с провеждането на референдума и посочи, че 1500 компании вече са напуснали Каталуния, индустрията там е в стагнация, туризмът също търпи удари и всичко това е заради поведението на Пучдемон и партньорите му - заради личните им амбиции. "Те поискаха да разцепят обществото и сега институционалните проблеми са на улиците и в домовете в Каталуния", каза Сантамария. И добави, че няма никаква международна подкрепа за действията на Пучдемон и "радикалите", макар те да са я търсили.

Испанският вицепремиер защити и прилагането на чл. 155 от испанската конституция, като посочи, че той е демократичен и че такъв законов текст има в конституциите в Германия, в Австрия и той е бил прилаган - автономията на някои провинции да бъде ограничавана.

В своя официален профил в Twitter Испанската народна партия посочи, че има да изпълни четири цели по отношение на кризата с Каталуния: да възстанови законността, да изгради наново социалната хармония, да запази икономическото възстановяване и да проведе предсрочни местни избори.

Каталунският вицепремиер: Испания ни принуди да обявим независимост

Испания ни остави само една възможност - да обявим нова република. Това заяви вицепремиерът на Каталуния Ориол Жункерас, цитиран от Ass...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа