Путин каза при какви условия Русия ще се върне в зърнената сделка (ВИДЕО)

6427
Путин каза при какви условия Русия ще се върне в зърнената сделка (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/YouTube/AKIpress news

Рестартиране на тръбопровода за амоняк и други химически материали между Толиати-Одеса и повторно свързване на руските финансови организации, обслужващи транзакции със зърно, към банковата система SWIFT. Тези две условия постави руският президент Владимир Путин, за да рестартира Москва зърнената сделка. Припомняме, че тя официално приключи на 17 юли и не бе удължена от режима в Кремъл.

Зеленски: Руснаците унищожиха 60 000 тона зърно за Китай в Одеса (ВИДЕО)

Около 60 хиляди тона зърно унищожи Русия през нощта в морските пристанища "Одеса" и "Черноморск". Това съобщи министърът на аграрната п...

Двете условия не се появяват за пръв път в публичното пространство. Този път обаче, те са поставени директно от руския президент Путин. Тръбопроводът за амоняк „Толиати – Одеса“ край Купянск, Харковска област на Украйна, беше взривен в началото на юни. Още тогава се засилиха опасенията за бъдещето на зърнената сделка за износ на украинско зърно през Черно море. Причината е, че Москва постави като условие транзит на руски амоняк през Украйна, за да се съгласи с удължаване на споразумението. 

Второто условие също беше обект на коментари, като вече беше предложено на Путин от генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Гутериш е предложил на Путин Русия да позволи на Черноморската сделка за зърно да продължи още няколко месеца, като по този начин даде на ЕС възможност да свърже дъщерно дружество на Росселхозбанк със SWIFT.

Ключовото искане на Москва е възстановяването на връзката на руската аграрна банка Росселхозбанк към глобалната система за финансови съобщения SWIFT. Тя беше отрязана от Европейския съюз през юни 2022 г. заради нахлуването на Русия в Украйна. Говорител на ЕС заяви през май, че ЕС не разглежда възможността за възстановяване на руските банки.

Според Путин, заради "експлоатация на Запада" на зърнената сделка, руското селско стопанство загубило 1,2 млрд. долара, а руските производители на торове - 1,6 млрд. долара, защото имало подбиване на цени на световните пазари за руската продукция.

България и още 4 страни искат удължаване на забраната за внос на украинско зърно

България и още четири европейски държави ще поискат съвместно от Европейския съюз да удължи забраната за внос на украински селскостопан...

В потвърждение на решението си да прекратят сделката, от Русия предупредиха, че от полунощ на 20 юли всички кораби, приближаващи украински пристанища в Черно море, ще бъдат разглеждани като пренасящи военни товари. "Всички кораби в Черно море, плаващи към украински пристанища, ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на военни товари", се казва в изявлението на ведомството, цитирано от руските държавни медии. Добавя се, че "държавите, под чийто флаг плават тези кораби, ще се считат за участници в украинския конфликт на страната на Киев". Министерството също така заяви, че районите в морето вече са обявени за временно опасни за корабоплаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа