Путин нареди ответни мерки на конфискация на руски активи в чужбина

5897
Путин нареди ответни мерки на конфискация на руски активи в чужбина
Снимка: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се въвежда временно управление на активите на лица от неприятелски държави. Мярката е в отговор на изземване или ограничаване на правата върху руска собственост в чужбина. Документът "За временното управление на определени активи" е публикуван днес, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

В преамбюла на указа се посочва, че той е продиктуван от "необходимостта от предприемане на спешни мерки" в отговор на незаконните действия на САЩ и други държави, насочени към отнемане или ограничаване на правата на собственост на Русия, нейните компании и граждани. Според указа на Путин, за когото Международният наказателен съд издаде заповед за арест, в случай на неприятелски действия или "заплаха за националната, икономическата, енергийната и други видове сигурност" и отбранителната способност на Русия се въвежда временна администрация по отношение на имуществото и активите (ценни книжа и дялове в уставния капитал на руски компании) на лица от неприятелски държави в Русия.

В Кремъл разказаха за суперспособностите на Путин, не спал 23 часа (ВИДЕО)

За способностите на издирвания от Трибунала в Хага руски президент Владимир Путин да не спи почти денонощие разказа негов охранител по ...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Временният управител по подразбиране ще бъде Росимущество (освен ако президентът не определи друга институция за такава по предложение на Росимущество). Временният управител ще упражнява правомощията на собственика на съответните активи "с изключение на правомощието да се разпорежда с имущество". Временният управител също така ще извършва инвентаризация на имуществото под временно управление и ще осигурява неговото съхранение.

"Финансирането на разходите, свързани с временното управление на имуществото, ще се извършва от приходите от неговото използване. Временното управление на имуществото се прекратява с решение на президента", се казва в документа.

Указът влезе в сила от днес. Със същия документ е утвърден и списъкът на активите, по отношение на които вече се въвежда временно управление. Той се състои от пет раздела - "Движимо имущество", "Недвижими имоти", "Ценни книжа", "Дялове в уставни (акционерни) капитали на руски юридически лица" и "Права на собственост". Всички тези раздели, с изключение на третия ("Ценни книжа"), все още са празни. Разделът "Ценни книжа" понастоящем включва три позиции, отнасящи се до дяловете на чуждестранни акционери в Unipro и Fortum. Така 83,73% от акциите на Unipro са собственост на Uniper SE, а 69,8807% от акциите на Fortum са собственост на Fortum Russia B. V., и 28,3488% от Fortum, притежавани от Fortum Holding B. V.

Bild: Путин има два вида двойници: По какво се различават

Отдавна се говори, че издирваният от Трибунала в Хага руски президент Владимир Путин използва двойници, които изпраща на различни събит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com