Ранните часове на 3 март: Русия превзе Херсон, колоната към Киев буксува. Москва призна за жертви, планирала ли е убийството на Зеленски?

11467
Ранните часове на 3 март: Русия превзе Херсон, колоната към Киев буксува. Москва призна за жертви, планирала ли е убийството на Зеленски?
Снимка: Getty Images

Войната в Украйна поне засега не спира, макар днес, 3 март, да се очаква втори кръг преговори между украинската и руската страна, с идеята огънят да бъде прекратен. Вече има информация, че Министерството на отбраната на Русия обяви т. нар. хуманитарни коридори за цивилни да напуснат най-обстрелваните украински градове, включително Киев, Харков и Мариупол.

Рано тази сутрин, руските сили превзеха украинския град Херсон. Това потвърдиха местните власти. Херсон е първият голям градски център, паднал след нахлуването на Москва преди седмица.

"(Руските) окупатори са във всички части на града и са много опасни", пише Генадий Лахута, ръководител на регионалната администрация, в съобщения Telegram, предаде БГНЕС.

Към този момент руските сили обграждат Мариупол, стратегическо пристанище на Азовско море, което се намира между контролирания от Русия Крим и отцепилите се републики в Донбас. Часове наред около пристанището се водеха ожесточени престрелки.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ съобщи, че огромната колона с руски военни и техника, вървяща към Киев, първоначално изчислявана с дължина от 64 км, е "спряла" поради недостиг на гориво, храна, но и ожесточена украинска съпротива. В Харков ситуацията също е критична, с множество сражения и тежки бомбардировки.

498 от руските войници, нахлули в Украйна, са били убити там според руското министерство на отбраната. Това е първият официално обявен от Москва брой загинали откакто президентът Владимир Путин започна инвазията си преди седмица. Украинската страна обаче казва, че руските жертви са почти 7000. Истинският брой на жертвите от всяка страна не е известен. ООН е регистрирала 227 смъртни случая на цивилни, но данните на Украинската служба за спешна помощ са за над 350 убити цивилни.

В Twitter най-популярната хакерска организация в света Anonymous обяви, че изтекли документи от руската служба ФСБ показват, че Русия е подготвила убийството на украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно от ООН съобщиха, че над 1 000 000 души са избягали от Украйна от началото на конфликта. Населението на страната обаче е около 44 000 000 души. А главният прокурор на Международния наказателен съд съобщи, че активното разследване на възможни военни престъпления в Украйна "ще продължи незабавно". Разследването получи подкрепата на 39 държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа