Размяна на пленници: Украйна освободи 55 руснаци срещу бойци от полка "Азов" (СНИМКИ)

7677
Размяна на пленници: Украйна освободи 55 руснаци срещу бойци от полка "Азов" (СНИМКИ)
Снимка: Getty images

Извършена е размяна на пленници между Киев и Москва. Освободени са 215 украински военнослужещи, от които 108 са от полка "Азов". Украйна връща на Русия 55 пленници, сред които и бившият депутат Виктор Медведчук, известен като "кумецът на Путин"

В групата на освободените са и петима от командирите на "Азов" - Денис Прокопенко с позивна Редис, Сергей Волински (36-та отделна морска бригада), Святослав Паламар, Денис Шлега и Олег Хоменко. Според постигнатото споразумение те ще се намират в Турция до края на войната в комфортни условия и ще могат да се виждат със семействата си. За тях лично се е ангажирал с гаранции за безопасността им турският президент Реджеп Ердоган.

"Отбраната се крепеше на супергерои". Изповед на завърнали се от плен защитници на Азовстал

Преди три месеца повече от 2500 бойци от завода "Азовстал" попаднаха в руски плен. 86 дни те държаха отбраната на Мариупол. Бойци с поз...

Източник: Telegram/ЖIНКИ_зi_СТАЛI

Дълго подготвяна и успешна, така определи операцията по размяна на пленниците Андрий Ермак, началникът на администрацията на президента Зеленски в своя публикация в Telegram. Крайният резултат 215 украински военнослужещи, сред които граничари, полицаи, моряци са на свобода. От тях 108 са членове на полка "Азов", отбранявали завода "Азовстал" в Мариупол.

Президентът Володимир Зеленски разговаря с част от военните чрез видео връзка, приветства ги и им благодари.

"Слава на Украйна, г-н президент, добре сме, в задоволително здравословно състояние. Благодаря на Вас и на целия екип за това, което направихте", каза Денис Прокопенко, командир на полка "Азов". "Аз Ви благодаря за това, което направихте. Това е най-важното - това, което направихте, и ще направите за Украйна. И ние със сигурност ще празнуваме победата заедно!", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Експерт: Русия най-вероятно подготвя пролетно настъпление в Украйна

"За мен тази мобилизация е неофициално признание на това, което настъпи през четвъртия ден на войната, когато Русия не успя да превземе...

Източник: Telegram/ЖIНКИ_зi_СТАЛI

Източник: Telegram/ЖIНКИ_зi_СТАЛI

Заедно с украинските бойци, са освободени и 10 граждани на Великобритания, САЩ, Швеция и Хърватия, които са се сражавали на страната на Киев. Русия е получила 55 пленници, сред тях бившият украински депутат. Той се смята за приближен на руския президент Владимир Путин и е обвинен в държавна измяна в Украйна.

ОЩЕ: Освободени военнопленници от "Азов": Заедно с командира Прокопенко се завърна и най-младият член на полка 

Киев: Ще унищожим всеки, който дойде на нашата земя с оръжие

Командването на украинската армия заяви в сряда, че нейните сили ще "унищожат" нахлуващите руски войски, независимо дали са доброволци ...

В обръщението си към Общото събрание на ООН, записано предварително, Зеленски поиска "справедливо наказание" за действията на Русия и настоя за създаване на специален трибунал, който да разследва действията на руските военни на украинска територия.

"Беше извършено престъпление срещу Украйна и ние настояваме за справедливо наказание. Престъпление беше извършено срещу държавните ни граници, срещу живота на нашия народ. Престъпления срещу достойнството на мъже и жени. Срещу ценностите, които правят вас и мен общност на обединените нации", допълни Володимир Зеленски.

Междувременно в Русия до късно през нощта продължиха протестите срещу частичната мобилизация, обявена вчера от президента Владимир Путин. Част от демонстрациите са прекратени чрез сила. По данни на организации за защита на човешките права, повече от 1300 души са задържани по време на протестните шествия. А в държавите, които не искат визи за руски граждани се наблюдава значително увеличение на броя пристигащи руснаци. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа