Ройтерс: Зависима ли е от времето енергийната сигурност на Европа?

3039
Ройтерс: Зависима ли е от времето енергийната сигурност на Европа?
Снимка: iStock

Европейските държави купуват газ на високи цени и се опитват да ограничат потреблението на енергия, за да избегнат недостиг на гориво тази зима. Първите прогнози за времето обаче, сочат риск от застудяване, което може временно да увеличи търсенето. Това пише в свой материал агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Нарастващите цени на газа и електроенергията в Европа в резултат на намалените руски доставки водят до инфлация, затрудняват промишлената дейност и водят до рекордно високи сметки за потребителите в навечерието на зимата в северното полукълбо.

Отговорите: С проф. Николай Радулов, Пламен Павлов и доц. Георги Лозанов

Темите в седмичното обзорно предаване "Отговорите със Спасиана Кирилова": 1. Защо България беше забъркана от Русия във взривяването на...

Въпреки високите нива на съхранение на газ и стабилния поток от втечнен природен газ (LNG), континентът все още е изправен пред рискове от недостиг на електроенергия, прекъсвания на електрозахранването и разпределение на енергията, което може да влоши икономическите проблеми.

Според ранните зимни прогнози, публикувани от Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (ECMWF) в четвъртък, Европа може да се сблъска със студ през декември, което показва, че е възможно да се стигне до допълнителни енергийни затруднения, тъй като страните се опитват да се справят с оскъдните доставки на руски газ и високите цени на енергията. „Все още съществува много голям риск от застудяване. Ако не друго, рискът е малко по-висок от обичайното", каза пред Ройтерс Карло Буонтемпо, директор на службата за климатични промени "Коперник" към ECMW.

През следващите няколко седмици времето в Западна Европа се очертава меко, благодарение на топлите западни ветрове от Северния Атлантик. Моделите на ECMWF обаче показват, че през декември над Европа има по-голям от обичайния шанс да се развие система с високо атмосферно налягане, която да донесе студен въздух от Сибир и Централна Азия и да предизвика понижение на температурата с няколко градуса. "Ако температурите се понижат, може да се очаква повишаване на търсенето на енергия за отопление", казва Буонтемпо.

Средносрочните прогнози не могат да предвидят със сигурност дали дадено събитие ще настъпи, нито пък неговата продължителност - "блокиращите модели" на високо налягане могат да продължат само седмица или повече. Но прогнозата дава ранна представа на компаниите и правителствата, които се опитват да преценят колко газ ще е необходим за отопление на домовете.

Студената вълна може да увеличи това търсене. По време на студения период в края на септември потреблението на газ сред германските домакинства и малки промишлени предприятия скочи до 14,5 % над средното за същата седмица през последните четири години.

Швеция: Вече не се вижда изтичане на газ от "Северен поток"

Шведската брегова охрана заяви, че вече няма видими течове от газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море, за ...

"Търсенето от страна на домакинствата ще бъде под огромна въпросителна", каза Джунейт Казокоглу, директор на отдел "Икономика на енергетиката" в консултантската компания FGE.

Мека или студена

Повишеното търсене на газ, предизвикано от студеното време, може да се сблъска с намалено производство на електроенергия от възобновяеми източници, тъй като при наличието на високо налягане това обикновено означава по-малко вятър и дъжд, въпреки че тенденцията за намаляване на облачността може да увеличи производството на слънчева енергия.

Буферите за съхранение на газ би трябвало да помогнат, но не при всички метеорологични сценарии. Държавите от ЕС напълниха газовите си хранилища средно до около 92% от капацитета им, като изкупиха неруски газ на рекордни цени през последните месеци, за да създадат буфер, тъй като Москва постепенно намали доставките след западните санкции в отговор на войната в Украйна.

Някои анализатори обаче предупреждават, че само това няма да компенсира загубата на основния доставчик на газ за Европа, а студената зима ще влоши положението. Сега руският газ представлява по-малко от 8 % от доставките за Европа, в сравнение с около 40 % преди нахлуването на Москва в Украйна. Брюксел предупреди, че е възможно пълно спиране на доставките.

Договорено: Страните-членки на ЕС ще купуват заедно газ от догодина

Министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС са постигнали принципно съгласие съвместните покупки на газ да започнат преди начал...

"Понастоящем съществува риск Европа да изпитва недостиг от около 7-8 % от търсенето през зимата, т.е. около 20 млрд. куб. м. Една тежка зима може да удвои този обем", каза Еманюел Дюбоа-Пелерин, управляващ директор в S&P Global Ratings. "Ако температурите са умерени, тогава на Европа няма да се наложи да въвежда норматив, нито да ускорява намаляването на търсене на газ", добави той.

Следващата зима

Но не само времето в Европа е от значение. Тъй като руските съкращения на доставките се задълбочиха, Европа разчита на втечнен природен газ, за да запълни недостига, като се конкурира с азиатските купувачи на световните пазари. Една студена зима в Европа може да увеличи търсенето на газ в Европа с 8 млрд. куб. м., казва анализаторът от Energy Aspects Леон Избицки.

Ако Азия също се сблъска със студена зима и се нуждае от повече газ за собственото си отопление, Европа би могла да се сблъска с недостиг на доставки на газ от 19 млрд. куб. м. и да приключи зимата с едва 18% пълни хранилища, което според Избицки може да доведе до регионален недостиг на гориво.

"Съхранението никога не трябва да е толкова ниско", каза той. "Търсенето на втечнен природен газ в Азия ще бъде от решаващо значение за това колко енергия ще може да получи Европа тази зима." Ако студеното време изчерпи нивата на газовите хранилища тази зима, Европа ще трябва да ги попълни за следващата зима - с много по-малко руски газ.

Иван Хиновски: Газът поевтиня, защото до септември се напълниха хранилищата

Енергийният експерт Иван Хиновски обясни как се е стигнало до падането на цените на газа у нас. "Факторите са няколко, но основният фак...

Според анализаторите на Bernstein, доставките на руски газ за Европа са намалели до около 85 млн. куб. м на ден от 360 млн. куб. м на ден през септември 2021 г., тъй като Москва постепенно ограничи количествата през мрежата "Северен поток" до Германия и през други маршрути.

Необяснимата повреда през миналия месец на тръбопроводите на "Северен поток", които минават под Балтийско море, изглежда е попарила всички надежди, че газовите потоци ще бъдат възобновени.

Марина Циганкова, мениджър "Изследване на суровини" в Refinitiv, заяви, че Европа ще успее да запълни хранилищата навреме за следващата зима, само ако тази е мека или ако търсенето на газ намалее. "Трябва или да се молим за мека зима или да се случи по-сериозно намаляване на търсенето", каза тя на конференция в Лондон миналата седмица.

Държавите от ЕС се споразумяха за 15% доброволно намаляване на търсенето на газ за зимата, което, според Брюксел, ще осигури достатъчно гориво за една средна зима, но не и за студена. Документ, публикуван от Европейската комисия миналия месец, показва, че търсенето на газ в страните от ЕС през май е било с 13% по-ниско от петгодишната средна стойност за месеца, със 7,6% по-ниско през юни и с 10,7% по-ниско през юли.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа