Румънците все повече се опасяват от война в региона

14472
Румънците все повече се опасяват от война в региона
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Все повече румънци се притесняват, че може да има въоръжени конфликти в региона заради кризата в Украйна и вечно неспокойната обстановка в Приднестровието. Това сочи социологическо проучване на Румънския център за социология и маркетинг INSCOP, пише Агенция "Фокус".

„Характерна особеност на изследването е, че ако през май 2013 година общо 1.4% от гражданите на Румъния са се страхували от война, то през 2014 година тревогата на гражданите на Румъния от възможен военен конфликт в региона, поради сложната ситуация в Украйна, е нараснала до 9.4%”, заяви координаторът на центъра Дарий Кристя.

Междувременно Русия се обърна към ООН с идеята Съветът за сигурност да приеме резолюция за създаване на хуманиратни коридори в Югоизточната част на Украйна. Руската резолюция изисква спирането на операциите на украинската армия в Източна Украйна и примирие с проруските бунтовници, както и започването на преговори между двата лагера. Кървавите сблъсъци в Източна Украйна продължават повече от седмица, най-вече в бастиона на сепаратистите Донецк. Москва многократно осъди "наказателната операция" и обвини украинската армия, че нарушава Женевската конвенция от 1949 за защитата на цивилни.

"Газпром" удължи ултиматума си към Украйна

"Газпром" отлага решението си за въвеждане на режим на предплата с Украйна за 9 юни, съобщи днес пред журналисти президентът на руския ...

При офанзивата на украинската армия, която твърди, че е спечелила терен в източната част на страната, загинаха над 200 души след началото й на 13 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа