Льов между титлата и уволнението

9255
Льов между титлата и уволнението

На какво държи най-много селекционерът на Германия Йоахим Льов? Държи на атрактивния футбол, на шикозния си външен вид, на прическата, която винаги издържа по един и същи начин независимо от времето и вятъра. Йоги държи и на комуникацията, винаги е шармантен по време на комуникациите с външния свят. Освен това рекламира известна марка крем за лице. Най-същественото около него обаче е, че под неговото ръководство бундестимът не е спечелил нищо!

На 12 юни 2006 г., дни след края на домакинското световно първенство, тогавашният асистент на Юрген Клинсман бе повишен в национален селекционер. След това Германия остана втора на Евро 2008, трета на Мондиал 2010, а на Евро 2012 отпадна на 1/2-финалите срещу Италия. Сега в Бразилия предстои четвъртият му опит най-накрая да успее. Опит, който го поставя на кръстопът в качеството му на най-високопоставения немски футболен учител. Защото сега всички фенове на бундестима чакат от любимците си само и единствено титлата. А и както предшествениците на Йоги Руди Фьолер и Берти Фогтс често подчертават, той има на разположение най-добрия немски отбор в историята.

Камерун стресна Германия в шампионските й амбиции

Отборът на Германия записа второ поредно равенство в контроли, с които се подготвя за предстоящото световно първенство в Бразилия. Възп...

Ако Льов успее да триумфира, ще се нареди до легенди като Сеп Хербергер (Мондиал 1954), Хелмут Шьон (1974) и Франц Бекенбауер (1990), които спечелиха световни титли начело на Германия. Ако обаче стане така, че Германия се сбогува предсрочно с турнира, в квалификациите за Евро 2016 бундестимът най-вероятно ще бъде воден от нов селекционер. Независимо от факта, че миналия октомври договорът на Льов бе продължен до лятото на 2016 г.

„Ако оставим купите настрана, най-голямо облекчение изпитвам, когато виждам, че отборът или някои отделни играчи са станали по-добри”, не спира да повтаря Йоги. И така ни връща точно 10 години назад, когато двамата с Юрген Клинсман поеха бундестима.

„През 2004 г. бяхме много далеч от най-добрите отбори в света, бундестимът беше на дъното – твърди Льов. – Тогава си казахме, че трябва да променим стила си, казахме си, че трябва да правим проблеми на съперниците и с футбол, а не само с борба. И така постепенно креативността, техниката и игривостта станаха немски добродетели, а това ме кара да имам добро усещане!” Усещане, което потвърждава теорията, че за Германия в Бразилия за успех ще се брои само титлата.

В Германия чакат титла прекалено дълго, от 1996 г. насам. Тогава начело с Берти Фогтс бундестимът стана европейски шампион насред ”Уембли” след златен гол на днешния мениджър на националния отбор Оливер Бирхоф. „Титлите са най-важното нещо и за селекционерите, и за феновете – категоричен е Льов. – Само те осигуряват пълно задоволство. Разбирам големите очаквания и ще хвърлим всичко да успеем. Копнежът към титлата ще ни дърпа напред...”

Паул Брайтнер: Чили и Уругвай са скритите лимонки в Бразилия

Той знае как се печелят титли: световен и европейски шампион и носител на Купата на европейските шампиони (днес Шампионска лига, б.р.)....

Или, ако обобщим, Льов е готов на всичко, за да излезе като победител от финала на мондиала на 13 юли на „Маракана”. Като футболен романтик в новото време той обича играта с пасове и е враг на дефанзивния футбол. Дотолкова, че шпагатите са забранени и могат да се използват само в крайни случаи Льов обаче знае и че красотата в играта не е всичко. И не трябва да прави същата грешка от Евро 2012, когато обърка тактиката срещу Италия и докато се осъзнае, вече беше наказан. А адзурите отидоха на финала след победа с 2:1.

Онази загуба остави своя отпечатък на Йоги, който се скри още повече от обществото. Той вече рядко дава интервюта, гледа да не се показва по разни шоупрограми по телевизията и работи изцяло по проекта „Бразилия”. И вече си е направил сметката, че с оглед на дългите пътувания и тежките климатични условия за Германия от решаващо значение ще бъде физиката на всеки отделен играч. Затова отрано предупреди, че на подготовката ще се стига и до допълнителни тренировки във всяко едно отношение. Защото това е единственият му шанс да потвърди собствените си думи, че освен на атрактивния футбол държи и на печеленето на трофеи.

Торстен Румпф, "Sport Bild"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com