Русия е пряка заплаха, а Китай - системен съперник според новата стратегия за сигурност на Чехия

3114
 Русия е пряка заплаха, а Китай - системен съперник според новата стратегия за сигурност на Чехия
Снимка: Getty Images/Guliver

Чешкото правителство определи Русия като пряка заплаха, а Китай - като системен съперник в новата стратегия за сигурност, одобрена от кабинета вчера, предаде Ройтерс. В документа се казва, че е настъпил краят на периода на мир и стабилност в Европа, наблюдаван от края на Студената война.

Централноевропейската страна от НАТО и ЕС "трябва да се подготви щателно за възможността да стане част от въоръжен конфликт", въпреки че рискът от пряко нападение срещу страната остава нисък, се казва в стратегическия документ.

Чехия преразгледа отношенията си с Русия и Китай, откакто сегашното правителство встъпи в длъжност в края на 2021 г., след като предишните правителства и бившият президент Милош Земан насърчаваха по-близките отношения с двете страни.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. сегашното дясноцентристко правителство побърза да подкрепи Киев, като му изпрати военна техника, включително танкове, и беше един от най-активните му западни поддръжници.

"Русия действа умишлено срещу политическата, икономическата и социалната стабилност на Чехия", се казва в стратегическия документ. "Тя представлява основна заплаха за нашата сигурност."

"Китай поставя под въпрос международния ред. Това има неблагоприятни последици за евроатлантическата сигурност", се казва още в документа.

"Русия и Китай имат общ интерес да отслабят влиянието и единството на демократичните държави. Това системно съперничество е с дългосрочен характер".

В предишната стратегия за сигурност на страната от 2015 г. Русия и Китай не бяха споменати поименно.

Връзките с Русия се обтегнаха през 2021 г., преди войната в Украйна, след като чешките служби за сигурност обвиниха Москва, че стои зад експлозиите в оръжеен склад през 2014 г., което доведе до експулсирането на десетки руски дипломати. Русия отхвърли обвиненията.

В стратегията се казва, че Русия използва хибридни действия, за да отслаби демократичните институции и да дестабилизира обществото.

Чехия разби международен канал за трафик на мигранти

Чешката полиция е разбила международен канал за трафик на мигранти от Турция към Западна Европа, предаде Асошиейтед прес. Общо 14 запо...

"Ако не настъпи фундаментална и дълбока политическа и обществена промяна в Русия, тя ще остане заплаха за европейското пространство независимо от резултата от войната в Украйна", се казва в документа.

Отношенията с Китай охладняха, когато плановете за големи китайски инвестиции не се осъществиха и след като чешките парламентарни лидери и настоящият кабинет започнаха да се стремят към по-близки връзки с Тайван, въпреки че страните нямат официални дипломатически отношения.

Чехите също така активно предупреждават да не се използват китайски технологии в критичната инфраструктура.

"Съществува риск от китайски инвестиции в чешката и европейската критична инфраструктура, господстващо положение в стратегическите вериги за доставки, контрол върху ключови стоки и разработване на нови и революционни технологии, главно изкуствен интелект извън етичните норми и международните стандарти", се казва в новата стратегия за сигурност.

ОЩЕ: WSJ: Планът на Пригожин е бил да плени Шойгу и Герасимов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.05 - НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна?

Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

150 000 посрещнаха олимпийския огън в Марсилия

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа