Русия сама ще решава дали присъдите на ЕСЧП важат за нея

5459
Русия сама ще решава дали присъдите на ЕСЧП важат за нея
Снимка: Getty Images/Guliver

Владимир Путин позволи на руския Конституционен съд сам да определя дали да отчита решенията на международните трибунали за човешки права. Руският президент подписа закон, според който националният съд може да отменя решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), ако ги сметне за противоконституционни, предаде БГНЕС.

Според организацията Human Rights Watch новият нормативен акт ще попречи на граждани, чийто човешки права са нарушени в Русия, да търсят справедливост чрез международни органи.

Китай с контрадоклад за нарушаване на човешките права в САЩ

Китай рано тази сутрин публикува доклад за ситуацията с правата на човека в САЩ в отговор на публикувания от Държавния департамент ежег...

През 2014 г. ЕСПЧ отсъди Русия да плати 2 милиарда долара на акционерите във фалиралата петролна компания „ЮКОС”. През същата година органът е получил 218 жалби срещу Москва. От тях има 122 доказани случая, при които в страната е нарушена Европейската конвенция за правата на човека. Включени са депортирането на грузински граждани през 2006 г. и практиката обвиняемите в руските съдилища да седят зад решетки по време на процесите.

Конвенцията е базова за Съвета на Европа, орган на който е ЕСПЧ. Русия е член на организацията и като такъв приема както конвенцията, така и ЕСПЧ за висшестояща инстанция, спрямо националното й законодателство.

Руският парламент одобри новия закон миналата седмица, а подписът на Путин го прави ефективен от вчера.

Председателят на Конституционния съд Валери Зоркин заяви, че Русия е отворена за диалог в случай на несъгласие. „Не виждам проблем тук. Мисля че хората се притесняват за нищо”, каза Зоркин.

България пак осъдена да плаща обезщетение заради Цветан Цветанов

За пореден път Европейският съд по правата на човека (ЕСЧП) отново се произнесе срещу България заради действията на Цветан Цветанов док...

ЕСЧП е съдебната институция на Съвета на Европа. Юрисдикцията на съда важи за всички страни-членки, подписали Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи от 1950 година, включително Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа