Русия за шокиращите кадри от Буча: Това е инсценирана провокация

6400
Русия за шокиращите кадри от Буча: Това е инсценирана провокация
Снимка: Getty images

Няма пострадали цивилни по време на едномесечната руска окупация на украинския град Буча. Това съобщи послникът на Русия в ООН Василий Небензя, който обвини Украйна в "измисляне на доказателства". Телата на десетки цивилни, както и масов гроб, бяха открити в неделя след изтеглянето на руските войски.

На пресконференция в Ню Йорк Василий Небензя каза, че това е "инсценирана провокация" от западните страни. Посланикът обвини Великобритания в "безпрецедентна злоупотреба" в качеството му на председател на Съвета за сигурност на ООН през април заради отказа му да позволи на Русия да обясни за Буча. Би Би Си и The New York Times провериха кадрите в Буча през последните дни и установиха, че телата по улиците са били там от поне 21 март насам и докато градът е бил под руски контрол. Съответно, редица западни лидери определиха това за военно престъпление и геноцид - например Еманюел Макрон и полският премиер Матеуш Моравецки, който се обърна към Макрон и го попита би ли преговарял с Хитлер или Пол Пот: "С военнопрестъпници не се преговаря".

Кулеба: Адът в Буча е нищо пред това, което се очаква в Мариупол

Нова, много по-строга вълна от санкции трябва да засегне Русия след кошмара, открит в Буча. Европейският съюз, Обединеното кралство и т...

Небензя припомни, че на 30 март Министерството на отбраната на Русия обяви изтеглянето на руските военни от редица региони, включително Буча. "Този факт беше потвърден на следващия ден от кмета на града. Във видеото си от 31 март Анатолий Федорук представи изтеглянето на руските войски като победа за украинската армия. Интересното е, че той не спомена за масови зверства, тела на загинали, убийства или нещо друго. Трудно е да си представим, че кметът на града е забравил да спомене такъв опустошителен сценарий", каза дипломатът, цитиран от РИА Новости. Точно тази теза се повтаря и от явни тролове в българското фейсбук пространство. А в Twitter се виждат ужасяващи видеа от Буча, които са качени в микроблог социалната мрежа още на 1 април.

На журналистите беше показан клип, на който кметът на Буча изглежда щастлив и усмихнат. "Трудно е да си представим, че той се държи така на фона на касапницата по улиците", каза руският дипломат. Той показа и снимка на боксьора Жан Беленюк, който посети Буча, след като украинските сили за сигурност влязоха в града. Той също е показан усмихнат.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Зеленски отиде лично в Буча (СНИМКИ)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети киевското предградие Буча, където след изтеглянето на руските сили бяха открити десетк...

Освен това Небензя показа видео, заснето от украинската национална гвардия в Буча и публикувано на 2 април, което също не показва мъртвите по улиците. Дипломатът посочи, че материалът с телата по пътищата на града се е появил едва на 3 април. "Той е пълен с несъответствия и откровени лъжи", смята руският дипломат. Небензя изрази увереност, че истината за провокацията в Буча скоро ще стане известна.

Руското министерство твърди, че всички руски части са напуснали напълно Буча на 30 март. Министерството твърди и, че изходите от града на север не са блокирани, докато южните покрайнини, включително жилищните райони, са били обстрелвани от украинските сили за сигурност от артилерия с голям калибър и реактивни системи за залпово изстрелване.

Още: Путин за Буча нагличко запя: Не бях аз, кой в гащите ми ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа