Руската армия се държи тактически като ЧВК Вагнер (ВИДЕО)

15574
Руската армия се държи тактически като ЧВК Вагнер (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Руската армия е променила драстично тактическото си поведение на бойното поле в Украйна и тя повече прилича на тактиката на ЧВК Вагнер. Такива данни идват от украинския фронт, след като за пореден път беше пленен руски полеви документ – наръчник за провеждане на щурмови операции.

Съгласно новата руска тактика, вече се ползват нови формирования като основна ударна сила – т.нар. щурмови отряд, а не батальонно-тактическите групи, които досега бяха основата на руската сухопътна военна доктрина. Какво представлява щурмовият отряд – като тежка военна техника той се състои от 6 танка, най-често Т-72, 12 бронирани машини на пехотата, портативни термобарични ракетни установки, противотанкови управляеми ракетни системи, гаубици и самоходни минохвъргачки. Всеки щурмови отряд е съставен от 3 щурмови роти и танкова част. Всяка рота има командно звено и два щурмови взвода, но като брой войници взоводовете са далеч от класическата представа – тези са от 12 до 15 души, като се делят на тактически групи от по трима души. Отделно има екип, управляващ дронове, войници, каращи бронираните машини на пехотата, артилеристи и грижещи се за минохвъргачките, резервна част и медицински екип. Всяка рота има поне по 1 танк и 4 бронирани машини на пехотата, които са екипирани с противотанкови установки, тежки картечници и минохвъргачки.

На теория, щурмовият отряд провежда атаки в рамките на по-малко от минута след началото на артилерийския огън по открити укрепени позиции, като командирът на взвода контролира минометния огън. Танковете се ползват за огнева подкрепа от задна позиция, което подсказва, че руското военно командване се опитва да пази повече танковете, отколкото войниците от пехотата: В снимки: 1000 унищожени руски танка в Украйна, 273 украински

В своя дневен доклад ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) отчита, че новата тактика взаимства практики на ЧВК Вагнер и че това означава "нормализиране" на тактиката за безогледно хвърляне на пехота във фронтални атаки тоест големи загуби на войници. Вероятно и заради малкия си брой като хора, щурмовите отряди бързо ще почнат да намаляват и това ще се отрази на бойната мощ като цяло. С такава тактика не е много вероятно руските сили да постигнат големи оперативни успехи, коментират от ISW.

На този фон, още на 26 февруари зам.-ръководителят на украинското разузнаване Вадим Скибицки заяви, че украинската армия ще е готова за пролетна контраофанзива и че украинска стратегическа цел е да раздели руския фронт между Крим и континентална Русия. Според ISW, предвид състоянието на руските сили в Запорожка област там може да има успешен украински удар.

ОЩЕ: Трите оръжия, които промениха хода на войната в полза на Украйна (ВИДЕО)

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, в най-горещата точка на фронта – Бахмут, основните спечелени битки са при позиции на север от града. Става въпрос за Берховка (4-5 километра северно от Бахмут), Ягодно (2 километра северозападно от Бахмут), Орехово-Васильовка (10 километра северозападно от Бахмут) и Васильовка, както и отбити руски атаки в самия Бахмут. Ягодно още не е изцяло превзето от руснаците, казват и други украински източници. В своя дневен обзор обаче популярният руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от Евгений Пригожин, вече твърди, че изцяло овладян е районът на жп гара Ступки в северната част на Бахмут (КАРТА). Геолокализирана снимка в близост до гарата показва руски войници. Има потвърдени руски опити за атака на Богдановка, на 8 километра северозападно от Бахмут – оттам руснаците се целят в Хромово, за да прекъснат логистична линия за украинската защита на Бахмут. Редица руски телеграм канали говорят и как едва ли не ЧВК Вагнер стигнали до центъра на Бахмут, но потвърждение за това няма. Но всъщност основната новина е, че по целия северен фронт артилерийските дуели са толкова интензивни, колкото досега в тази война не е виждано.

(КАРТА) На южния фронт на Бахмут промяна няма. Руснаците са успели да заемат позиции до бензиностанция на изток от Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут) и така могат да спират движението по магистрала Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут. Показателно е, че в украинската сводка няма нищо за руски пехотни атаки, а само за руски артилерийски обстрели, включително чак по Костянтиновка. Украинците обаче също не пестят снарядите – геолокализирани видеокадри показват как руска пехота бива поразена от украински артилерийски огън чак в Курдюмивка, на 15 километра южно от Бахмут:

Времето, обаче, също създава сериозни трудности за движение на тежка военна техника - в Бахмут температурите вече прескочиха 10 градуса в последните дни.

(КАРТА) По отношение на Авдеевка и Угледар няма никакви промени – руснаците продължават да опитват да минат през село Победа (32 километра южно от Авдеевка), за да заобиколят Маринка (27 километра южно от Авдеевка) и не им се получава. При Угледар боевете са позиционни, най-вече във вилната зона на Николско.

(КАРТА) В Луганска и Харковска област отново има данни за повишаване на интензивността на военните действия, но не и за решителен руски пробив. Кремена, Диброва (5 километра южно от Кремена), Билохоривка (10 километра южно от Кремена), Площанка и Макеевка остават основните позиции на боеве. Руснаците изглежда са напреднали леко при Червенопоповка (Красная Поповка, 5-6 километра северозападно от Кремена, при път R-66). Има информация, че руснаците опитват да пресекат река Оскил северно от Дворичино, на около 50-тина километра от Купянск, но засега няма потвърждение.

Продължават и украинските интервенции в Белгород. Появиха се видеокадри на украински дронове, като един е катастрофирал, а е пренасял експлозиви.

Доброволно на война: Грешката, за която Путин плаща скъпо (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа