Руският флот получи най-голямата подводница – носител на "оръжието на Страшния съд"

30274
Руският флот получи най-голямата подводница – носител на "оръжието на Страшния съд"
Снимка: стопкадър / Alex Tech / YouTube

Производственото обединение "Севмаш" предаде на Военноморския флот на Русия специална атомна подводница (АПЛ) К-329 "Белгород" от проект 09852, която ще стане носител на стратегически безпилотни подводни апарати тип "Посейдон". Това съобщават ТАСС и самият производител.

Така руският флот получи първия щатен носител на ядрени торпеда, смятани за "оръжия на Страшния съд".

Многоцелевата ядрена подводница "Белгород" се отнася към проект 949А "Антей" (аналог на потъналата "Курск"), който е преработен специално за системата "Посейдон" в проект 09852. Щатният носител на "Посейдон" ще бъде атомната подводница "Хабаровск", но всички характеристики на тази подводница са засекретени, пише РИА Новости.

Разработването на "Посейдон" е обявено за първи път от президента Владимир Путин пред Федералното събрание през 2018 г. По думите му такива безпилотни апарати могат да бъдат оборудвани както с конвенционални, така и с ядрени оръжия, което ще им позволи да поразяват различни цели, включително авионосни съединения, брегови укрепления и инфраструктура.

ОЩЕ: Въоръжението, с което Путин обяви, че има преимущество

„При създаването на кораба бяха приложени съвременни научни постижения и най-новите строителни технологии с използване на съществуващия технически резерв. Подводницата „Белгород“ открива пред Русия нови възможности за провеждане на различни изследвания, позволява провеждането на разнообразни научни експедиции и спасителни операции в най-отдалечените райони на Световния океан“, казва главнокомандващият на руския Военноморски флот Николай Евменов.

Официалната информация на „Севмаш“ гласи, че К-329 „Белгород“ „е предназначена за решаване на различни научни проблеми, провеждане на операции по издирване и спасяване, а също така може да се използва като носител за спасителни дълбоководни и автономни необитаеми подводни апарати“.

През юли 2021 г. списание The National Interest заяви, че подводницата K-329 „Белгород“ е най-модерната подводница в руския флот. Според изданието "Белгород" превъзхожда съществено американските си аналози по размер (184 метра дължина) - включително и подводниците от клас "Охайо", смятани за най-големите в историята на американския ВМФ.

През април 2019 г. "Белгород" беше спусната на вода в „Севмаш“ (Северодвинск).

През февруари същата година руското Министерство на отбраната представи първото видео от полигонни изпитания на „Посейдон“ - безпилотна ядрена подводница. Тогава Сергей Шойгу заяви, че изпитанията са преминали успешно.

Твърди се, че с междуконтинентален обсег от почти 10 000 км при максимална скорост около 100 km/h (54 възела), "Посейдон" е способен да пренесе своя заряд на много голямо разстояние до целта.

През април 2018 г. във Великобритания оръжието по проекта „Статус-6“, в рамките на който се създава „Посейдон“, беше наречено „устройството на Страшния съд“.

Строежът на атомната подводница "Белгород" започва още през 1992 г. и оттогава строителството ѝ е замразявано многократно. Изглежда, че тя просто не е могла да намери приложение.

Първоначално дължината ѝ е планирана на 154 метра, след това тази цифра е увеличена до 184 метра (това е с 11 метра повече от предишния рекордьор – лодките от проект 941 „Акула“). Но дори 184 метра, според изказани предположения въз основа на спътникови снимки, не са окончателни. Най-вероятно дължината на подводницата е около 200 метра.

Такава огромна подводница, както вече беше споменато, дълго време не е било ясно къде може да се прикрепи и към какво да се адаптира. Но ето че с появата на подводните апарати „Посейдон“ необходимостта от наистина огромна подводница станала очевидна.

През 2012 г. започват да преработват подводницата специално за „Посейдон“, а през 2018 г. започва да се формира и обучава нейният екипаж. През 2019 г. подводницата е пусната на вода и там продължава нейното довършване. През лятото на 2021 г. тя преминава първите морски изпитания.

Има много малко снимки на "Белгород" и витлата са внимателно скрити на всички тях. Твърди се, че те са особено тихи, което вероятно се дължи на формата им – оттук и секретността около „Белгород“. Освен това подводницата трябва да може да носи автономни дълбоководни апарати от типа "Палтус" и, както се твърди –  блокови реактори за системата „Шелф“. Последната, според информация от открити източници, е предназначена за роботизирани подводни хидроакустични станции със свръхдалечен радиус на действие.

Но най-необичайната характеристика на подводницата е способността ѝ да носи до шест „Посейдон“-а. За това оръжие също не се знае много. Сред известното е, че това е торпедо с ядрен реактор на борда и диаметър 1600 милиметра. Благодарение на реактора има неограничен обхват, дълбочината на движение е посочена до километър. Според някои публикации дълбочината на потапяне ще бъде неограничена.

Максималната скорост на торпедото е неясна. Реакторът позволява тя да бъде много голяма, но от гледна точка на стелт би било по-логично скоростта да бъде ограничена. Смята се, че такъв малък подводен обект със скоростта на конвенционална подводница ще бъде почти невъзможно да бъде открит със съвременни сонарни средства. Изказвани са предположения, че апаратът ще има два режима: тих ход и бърз, в случай не необходимост рязък, преди да атакува целта.

Не е съвсем ясно какъв ядрен реактор носи „Белгород“ на борда. На теория може да бъде както оловно-бисмутов, така и натриево-калиев. Във всеки случай трябва да е течен метал, тъй като е доста трудно да се поставят други видове реактори в такъв ограничен обем.

Мощността на термоядрената бойна глава на „Посейдон“ също не е ясна. Но по всяка видимост тя може да е по-голяма от бойните глави на междуконтиненталните балистични ракети, тъй като сред особеностите на тези оръжия е способността им да създават цунами с необичайно голяма височина.

От техническа гледна точка „Посейдон“ изглеждат някак излишни. Руснаците се хвалят, че все още няма средства за прехващане на последното поколение руски междуконтинентални балистични ракети „Сармат“, а защо в същото време да се създават „неуловими“ - поради ниския шум - торпеда с неограничен обсег, не е съвсем ясно, отбелязва изданието Naked Science.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа