Въоръжението, с което Путин обяви, че има преимущество

75886
Въоръжението, с което Путин обяви, че има преимущество
Снимка: SIPRI

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на военна операция в Украйна. Руският държавен глава отбеляза, че дори след разпадането на СССР страната е успяла да увеличи своя потенциал и че притежава преимущество в редица нови видове оръжия (справка – речта на Путин, с която започна войната). През последните години руската армия преминала качествена модернизация, станала по-мобилна и подготвена, отбелязва Путин. „Лента.ру“ разказва какви видове оръжия има предвид руският президент.

"Калибър"

Ракета 3М-14Е за подводници, предназначена за унищожаване на наземни цели. CC BY-SA 4.0

Крилатите ракети с голям обсег на действие от семейство „Калибър“ са представени за първи път на широката публика на Международния авиационно-космически салон (МАКС) през 1993 г. Високоточните свръхзвукови ракети се използват срещу надводни и наземни цели от кораби и подводници. Максималният им обхват е няколкостотин километра. Особеност на "Калибър" е способността за маневриране на ниска височина, което позволява да се избегне откриването им от средства за противовъздушна отбрана (ПВО) на противника. Тези ракети се представили добре по време на сирийската кампания срещу терористичната организация "Ислямска държава", както става ясно от видеото на руското отбранително министерство:

"Искандер"

Ракетите от семейството на оперативно-тактическите комплекси „Искандер“ са предназначени за унищожаване на средства за ПВО, радари, летища, командни пунктове на противника.

Пускова установка на комплекса с квазибалистични ракети Искандер-М и транспортно-зареждаща машина с крилати ракети. Снимка: Vitaly V. Kuzmin / CC BY-SA 4.0

Максималният им обсег на действие е 499 километра. Те са представени на широката публика на МАКС през 1999 година. Налични са няколко модификации – например „Искандер-М“ се движи по квазибалистична траектория на голяма височина, докато крилатата ракета от комплекса „Искандер-К“ е способна да маневрира на малка височина. Както и „Калибър“, ракетите „Искандер“ се представили добре в Сирия.

"Кинжал"

Демонстрация на МиГ-31К с макет на хиперзвуковата ракета "Кинжал" на парад в чест на 73-тата годишнина от победата във Великата отечествена война. Снимка: kremlin.ru / CC BY 4.0

Хиперзвуковият ракетен комплекс „Кинжал“ включва едноименната хиперзвукова балистична ракета и самолет-носител МиГ-31К или Ту-22М3М. Максималният обсег на действието на комплекса в първия случай е 2000 километра, а във втория – 3000 км. „Кинжал“ е създаден на основата на „Искандер“. Предназначен е за поразяване на кораби, преди всичко самолетоносачи. Ракетният комплекс стана известен на широката публика от изявление на Владимир Путин пред Федералното събрание през 2018 г.

Трябва ли САЩ да се страхуват от руските ракети "Кинжал"?

„Уникалните технически характеристики на високоскоростния самолет-носител позволяват да се достави ракетата до точката на освобождаване за броени минути, при това ракетата, летяща с хиперзвукова скорост, превишаваща десет пъти скоростта на звука, осъществява и маневриране във всички участъци от траекторията на полета. Това ѝ позволява също гарантирано да преодолява всички съществуващи и, смятам, перспективни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, доставяйки ядрени и конвенционални бойни глави до цели на разстояние до две хиляди километра“, заявил Путин.

"Авангард"

Междуконтинентална балистична ракета 15А35/УР-100Н УТТХ/РС-18Б с шахтово базиране в транспортно-пусков контейнер 15Я54. Снимка: Vitaly V. Kuzmin / CC BY-SA 4.0

Тогава Путин говорил и за стратегическата ракетна система "Авангард", която включва междуконтиненталната балистична ракета (МБР) УР-100Н УТТХ с хиперзвуков маневрен блок, който "се отличава със способността да лети в плътни слоеве на атмосферата при междуконтинентален обхват, при хиперзвукова скорост, надвишаваща числото на Мах с повече от 20 пъти". По думите на руския президент "той върви към целта като метеорит, като огнено кълбо, температурата на повърхността му е 1600-2000 градуса по Целзий", а "крилатият блок при това се управлява надеждно".

До края на 2022 г. Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) на Русия трябва да получат втори полк „Авангард“. Първият полк, въоръжен с този ракетен комплекс, е приет на въоръжение в Домбаровската ракетна дивизия в Оренургска област през 2019 г.

"Циркон"

Хиперзвуковата противокорабна крилата ракета „Циркон“, изстрелвана от кораби и подводници, е предназначена за унищожаване на вражески сили в морето, по-конкретно самолетоносачи. Максималният обсег на оръжието е около 500 километра. Хиперзвуковата скорост – осем Мах, която развива ракетата, прави практически невъзможно нейното унищожаване от известните на Русия потенциални противникови средства за противоракетна отбрана.

Говорейки за успешното провеждане на залпов огън на хиперзвукови ракети "Циркон", Путин отбелязал, че "това е голямо събитие в живота на страната и съществена крачка към повишаването на безопасността на Русия, в повишаването на нейната отбранителна способност". Доставките на "Циркон" за войската ще започнат през 2022 г. Ракети ще получат както корабите, така и от подводниците от проект 885М Ясен-М.

"Ярс"

Автоматична пускова установка 15U175M на комплекс РС-24 "Ярс". Снимка: Vitaly V. Kuzmin / CC BY-SA 4.0

Стратегическият ракетен комплекс PC-24 „Ярс“ с твърдогоривна междуконтиненталната балистична ракета и шахтово базиране с разделяща се бойна глава се явява една от основните стратегически ракети на Русия. Представлява дълбока модификация на комплекса „Топол-М“, изпитан за първи път през 2007 г. При максимален обхват от 12 хиляди километра ракетата може да достави до четири самонасочващи се ядрени бойни глави с мощност от 150-300 килотона (в тротилов еквивалент) всяка.

Система С-400 "Триумф"

Снимка: Vitaly V. Kuzmin / CC BY-SA 4.0

Зенитноракетният комплекс (ЗРК) С-400 "Триумф" е приет на въоръжение през 2007 г. Предназначен за откриване на всички основни средства за въздушно-космическо нападение на разстояние до 600 километра и унищожаването им на разстояние до 400 километра. Възможностите на С-400 „Триумф“ били оценени от Турция, Индия и Китай, които ги закупили от Русия. По-нататъшно развитие на тези системи за противовъздушна отбрана станал С-500 „Прометей“, който позволява унищожаване на космически и хиперзвукови цели. Първите комплекси С-500 „Прометей“ през 2021 г. са приети на въоръжение в 15-а армия на въздушно-космическите сили със специално предназначение, покриваща Москва.

Изтребители Су-35

Су-35, представен на МАКС 2011 г. Снимка: Rulexip / CC BY-SA 3.0

Изтребителят от поколение 4++ Су-35, който се явява дълбока модернизация на Су-27, е представен пред широката публика на МАКС 2007 г. Самолетът се отличава по-специално с подсилен корпус, използването на радиопоглъщащи материали и наличието на многорежимна радиолокационна станция (РЛС) H035 "Ирбис" с фазирана антенна решетка. Максималната му скорост е 1,1 Мах, далечината на полета без допълнителни резервоари за гориво е 3000 километра, а бойният товар е до 8000 килограма.

Освен Русия такива самолети има и Китай.

The National Interest: Су-35 срещу F-35 - кой ще победи?

"Адмирал Нахимов"

Тежкият атомен ракетен крайцер "Адмирал Нахимов" е съветски/руски атомен ракетен крайцер от проект 1144.2М "Орлан". До 1992 година той е носил името "Калинин". На снимката е крайцерът "Калинин" през 1991 г. Снимка: USN / Public Domain

Атомният ракетен крайцер „Адмирал Нахимов“ от проекта 1144.2М „Орлан“ е въведен в експлоатация през 1988 г. От 2013 г. той се намира на ремонт в „Севмаш“. Очаква се през 2023 г. корабът да бъде предаден на Въоръжените сили на Русия. По думите на генералния директор на Обединената корабостроителна корборация Алексей Рахман крайцерът ще стане най-мощният кораб на Военноморския флот на Русия. Сред оръжията, които ще получи „Адмирал Нахимов“, са хиперзвукова ракета „Циркон“, система за ПВО „Панцир-М“, противоподводен комплекс „Пакет-НК“.

Forbes: Западът изпадна в паника заради "старите" кораби на Путин

К-329 "Белгород"

Атомната подводница със специално предназначение К-329 „Белгород“ от проект 09852, която през 2022 година трябва да премине изпитания, ще бъде носител на ядрени торпеда „Посейдон“. Путин разказал за това оръжие през същата 2018 г., макар че първата информация за него като продукт, създаван като част от проекта „Статус-6“, изтекла в пресата още през 2015 г. Твърди се, че подводните бойни дронове "Посейдон", снабдени с ядрена енергосистема, са способни да се движат на свръхголеми дълбочини с неограничен обхват, имат нисък шум и висока маневреност. Според руския държавен глава "средства, които могат да им противостоят, просто не съществуват в света днес".

Според съобщения в руската преса „Посейдон“ може да достави до целта атомна бомба с мощност няколко десетки мегатона (в тротилов еквивалент).

С какво ще се отбранява Украйна, ако Русия нападне - сравнение на въоръжението на двете страни

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кличко с отчаян призив - след час може и да е късно (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии