"Огнено кълбо" и ракета с ядрен двигател - кои са новите оръжия на Путин

39382
"Огнено кълбо" и ракета с ядрен двигател - кои са новите оръжия на Путин
Снимка: Стоп кадър "Россия 1"

На 1 март руският президент Владимир Путин представи най-новите стратегически военни разработки, които, по думите му, нямат аналози в света. Презентацията беше съпроводена с видеоклипове, които да покажат възможностите на оръжията. Ето кратко описание на с какво точно се похвали Русия.

Балистична ракета "Сармат"

Новата междуконтинентална ракета ще замени комплеска "Воевода". Нейните активни изпитания вече са започнали. Ракетата тежи 200 тона и почти няма ограничения в разстоянието на полета. "Сармат" е снабдена с широк спектър на ядрени и хиперзвукови боеприпаси с голяма мощност, а така също и с най-съвременните системи за преодоляване на ПРО.

 

Снимка: Стоп кадър "Россия 1"

Нова крила ракета с двигател

Проведени са успешни изпитания на новата крилата ракета с ядрена енергийна установка, която ще има неограничен радиус на действие и непредсказуема траектория на полета. Ракетата има балистична траектория на полета при движение към целта, затова ПРО системата е безсилна пред нея.

 

Снимка: Стоп кадър "Россия 1"

Подводни безпилотни машини с междуконтинентален обсег

Разработени са безпилотни подводни апарати, които имат междуконтинентален обсег със скорост в пъти скоростта на подводниците, съвременните торпеда и най-скоростните кораби.

 

Снимка: Стоп кадър "Россия 1"

И Германия е скептична за ядреното оръжие, с което се похвали Путин

Германският експерт в областта на ракетната технология Робърт Шмукер определи ракетните планове на държавния глава на Руската федерация...

Хиперзвуков ракетен комплекс "Кинжал"

От 1 декември 2017 година на опитно-бойно дежурство в Южния военен окръг е поставен хиперзвуковият авиационно-ракетен комплекс "Кинжал". Самолетът-носител е способен да достави комплекса в точката на назначение за броени минути. По време на полета ракетата осъществява маневриране на всички участъци на траекторията и се движи със скорост, превишаваща тази на звука 10 пъти. Обсегът на действието ѝ е над 2000 км.

 

Снимка: Стоп кадър "Россия 1"

Ракетен комплекс "Авангард" с планиран крилат блок

САЩ не вярват на твърденията на Путин за новото руско оръжие

Американски служител, запознат с последната оценка на руската военна мощ, изрази съмнение пред телевизионния канал CNN, че оръжията, ко...

Започнало е серийно производство на ново стратегическо оръжие – комплекс "Авангард" с планиран крилат блок. Системата позволява да се извършват междуконтинентални полети в плътните слоеве на атмосферата с хиперзвукова скорост, превишаващо числото на Мах (бел. ред. - отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи) повече от 20 пъти. Блокът е способен продължително време да маневрира като горещо огнено кълбо, "практически в условията на плазмообразувание".

 

Снимка: Стоп кадър "Россия 1"

Бойни лазерни комплекси

Създадено е перспективно оръжие на нови физически принципи – бойни лазерни комплекси. От 2017 година те вече са включени в руската войска. Путин не изпадна в подробности за характеристиката им, като заяви само, че Русия е на крачка напред по този въпрос в сравнение с останалите държави.

Путин се похвали с ново ядрено оръжие (ВИДЕО)

Руският президент излезе с историческо послание към Федералното събрание, а половината от речта му бе посветена на новите видове въоръж...

 

Снимка: Стоп кадър "Россия 1"

Междувременно Путин нарече "пропаганда" мненията на анализаторите за началото на нова Студена война след обявяването на съответното въоръжение. Според Путин надпреварата във въоръжаването е започнала още през 2002 година, когато САЩ излизат от договора на ПРО, съобщи NBC.

"От друга страна има въоръжение, от което Русия не може да се защити. Това е залог за това, че оръжието няма да се прилага", допълни от своя страна говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Руският президент потвърди, че всички представени оръжия вече успешно са преминали изпитания, доказвайки, че парите на американските данъкоплатци, похарчени за противоракетна отбрана, са "хвърлени на вятъра."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари