С тези българи в чужбина става нещо странно. Мизерията продължава

5343
С тези българи в чужбина става нещо странно. Мизерията продължава
Снимка: iStock

Честите полети Дортмунд-София и Дортмунд-Варна онагледяват фактическото положение: в този град в Германия живеят хиляди българи, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) и уточнява, че в Дортмунд официално са се заселили 12 000 българи и румънци, мнозинството от които са роми. Изданието припомня, че северният квартал на Дортмунд, където днес живеят тези мигранти, навремето приютяваше работници в металургията и въгледобива - предимно турци, италианци и испанци. "С отмирането на индустрията обаче през последните години се промени и обликът на квартала: запуснати сгради с планини от боклук отпред, алкохол, наркотици" - така описва квартала авторката Сузан Кройцман. Според нея мигрантите дори са повече от официално оповестената бройка, а предимно ромските семейства бягат от безперспективния живот в родината си.

От една мизерия в друга

По-нататък авторката отбелязва, че не са се сбъднали опасенията на онези, които се страхуваха, че след приемането на Румъния и България в ЕС бедните хора от тези държави ще нахлуят в германската социална система. "Други опасения обаче се сбъднаха. Зад всеки ъгъл в Рурската област, в Дуисбург, Есен, Гелзенкирхен, се усеща миграцията по бедност. Общините пъшкат под бремето на допълнителните социални разходи, а в същото време инвестират милиони в програми за интеграция. Но проблемите си остават. Бедността привлича още бедност", пише НЦЦ.

Още: Сръбският външен министър пак се заяде с България

От статията научаваме, че в северния квартал на Дортмунд безработицата и броят на децата са рекордни за града, а 70% от живеещите там са мигранти. Общинската съветничка по социалните въпроси Биргит Цьорнер казва пред НЦЦ, че повечето от тези българи и румънци не притежават необходимата квалификация, за да излязат на трудовия пазар, често децата им никога не са ходили на училище, а много от семействата живеят без здравни осигуровки и в мизерни условия.

"Мафиотски структури"

"Цели селски общности вече от десет години намират пътя към Дортмунд. Повечето семейства идват от бедняшкия квартал Столипиново в Пловдив, втория по големина български град. Там живеят 40 000 роми, натъпкани много натясно в бараки и в някогашните социалистически панелки, които днес се разпадат. Тези роми говорят турски и тъкмо така се оправят и в Дортмунд", пояснява авторката. Според нея там са възникнали мафиотски структури за "подпомагане" на новопристигащите. Нерядко в една стая се тъпчат 10 души, като леглото струва 200 евро на месец, припомня швейцарският вестник и описва опитите на общината да вземе някакви мерки по отношение на запуснатите сгради, където се настаняват мигрантите.

Иначе картинката в квартала изглежда така: "Групи мъже са се подпрели на стената, пушат и държат найлонови торби с работно облекло. Чакат да мине някой и да ги наеме - я на строеж, я по складовете, я като хамали. (…) Разбира се, работят на черно, а заплащането е ниско."

Още: От кои държави българските емигранти изпращат най-много пари у нас

Спирала, от която няма измъкване

Швейцарският вестник цитира Йохана Смит от помощната организация "Diakonie Dortmund", според която тези хора нямат никакъв шанс да се измъкнат от спиралата на нископлатения труд, а покрай работенето на смени нямат време и да научат немски. Авторката припомня, че многодетните семейства получават детски надбавки, с които в България или Румъния се живее добре: единият родител остава в Дортмунд, а другият и децата се прибират в родината, като германските детски надбавки продължават да текат.

"В миналото непрекъснато имаше случаи, в които организирани банди източваха детски надбавки за "деца фантоми" и посредством подправени трудови договори. Градове като Дуисбург вдигнаха тревога. Междувременно германските служби бяха задължени много внимателно да проверяват всяка молба", припомня НЦЦ. Авторката на статията добавя, че в България детските надбавки са стъпаловидни, като средно възлизат на 20 евро месечно за дете, докато в Германия сумата е 250 евро.

 

Още: "Галъп": 25% от българите са готови да емигрират в друга държава

Източник: Дойче веле

Русия е забранила изучаването на български език в окупираните части на Украйна

Румен Радев в Албания: Очаквам Агенцията за българите в чужбина да заработи ефективно в интерес на нашите сънародници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа