Сателитни снимки разкриха над 1500 нови гроба край Мариупол

3473
Сателитни снимки разкриха над 1500 нови гроба край Мариупол
Снимка: Getty images

Нови сателитни снимки на Maxar разкриват, че трите масови гроба в близост до окупирания от руснаците украински град Мариупол "постоянно нарастват" от пролетта насам, пише BBC. На едно от тези места - в Стари Крим, северно от Мариупол - са открити около 1500 нови гроба.

ООН: Изпращаме екип за установяване на смъртта на откритите в масовия гроб в Изюм

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека заяви, че ще изпрати екип в Изюм, който да провери твърденията на украинците,...

Общо в Стари Крим са изкопани над 4600 гроба от началото на инвазията на Русия. Трудно е обаче да се каже със сигурност колко тела са погребани на това място.

Други два обекта с масови гробове - в Манхуш и Виноградне - се намират западно и източно от Мариупол, който месеци наред удържаше обсадата на руснаците благодарение на бойците от "Азовстал". Броят на жертвите на обсадата остава неясен, тъй като Мариупол, в който някога са живели близо 500 000 души, се намира в окупираната част на Донецка област. Украинските официални лица сега смятат, че най-малко 25 000 души са били убити в боевете в Мариупол, а 5000-7000 от тях са загинали под развалините, след като домовете им са били бомбардирани.

Центърът за информационна устойчивост анализира снимки на Стари Крим за предаването "Панорама" на BBC и стига до заключението, че от последния анализ на кадри от мястото през юни там са били изкопани 1500 нови гроба. Сега се изчислява, че от началото на войната са изкопани повече от 4600 гроба, въпреки че се твърди, че не може да знае с точност колко тела са погребани на мястото.

Свидетели от града разказват пред BBC, че през последните месеци са виждали руски пълномощници да разчистват тела от развалините на разрушените сгради, за да ги погребат на друго място.

Разтърсващата история на Олга Сагирова е поглед към това, което са преживели много хора в Мариупол. Сагирова е единственият оцелял човек в къщата си, когато тя е бомбардирана от руснаците. Съпругът и родителите ѝ са убити и тя не знае къде са телата им. 48-годишната счетоводителка живеела със съпруга си Валерий в двуетажна къща с озеленена градина. Двете ѝ пораснали деца живеят на друго място.

Откриха масов гроб в освободения град Лиман в Източна Украйна

Гробове на повече от 50 цивилни са били открити в малкия украински град Лиман, който наскоро беше освободен от украинските сили, съобщи...

В началото на март в нейния район е било доста спокойно въпреки интензивния обстрел в други части на града. Но всяка нощ тя и съпругът ѝ спяли в мазето. "Плачех през цялото време, съпругът ми се опитваше да ме успокои", казва Олга. "Той казваше, че не трябва да се притеснявам, че ще се справим с това". Вечерта на 10 март, 15-ия ден от руската бомбардировка, на вратата се почукало. Родителите на Олга, които са били на 80 години, изглеждали много уплашени. Къщата им току-що е била обстрелвана и е горяла. Олга ги прибрала и ги помолила да спят при нея в мазето. Но те не искали, затова тя им дала спалня в основната къща.

Около 22:30 ч. Валерий се качил от мазето нагоре, защото обстрелът утихнал и искал да си почине. Успокоил Олга, като казал, че ще се върне, ако нещо се случи. В 03:30 ч. тя се събудила и чула звук от самолет. Изведнъж цялата къща се срутила върху нея.

"Всичко се случи за част от секундата. Всичко се стовари върху мен", казва тя. "Когато слухът ми бавно се върна, чух някъде гласа на съпруга ми: "Олга, помогни ми, изкопай ме", каза той. "Аз съм близо до стълбите"". Олга видяла Валерий само на шест метра от нея, но не могла да го достигне. Той бил заровен под руините по-дълбоко от нея. Единственото, което е можела да направи, е да продължи да говори с него. "След известно време го чух да хрипти", каза тя. "След това замлъкна". Останала сама в тъмнината, Олга се опитвала да крещи, но никой не я чул. Накрая видяла, че към нея се приближава факла. Това били съседите ѝ, които се опитали да я освободят от отломките. Като не успели да го направят, казали, че ще се върнат при изгрев слънце. Олга отново останала сама, а съпругът ѝ, който изрекъл последните си думи, бил погребан в отломките близо до нея. В крайна сметка я извадили часове по-късно.

Освен това сестра ѝ и нейният съпруг, както и родителите на Олга, били убити по същия начин. Сега тя живее в Амстердам, Нидерландия, с двете си деца, разказва историята ѝ BBC.

На 30 септември руският диктатор Владимир Путин обяви, че Русия анексира украинските Донецка, Запорожка, Луганска и Херсонска област, след като руските окупатори проведоха фалшиви референдуми в тези региони. Украйна и западните ѝ съюзници осъдиха Русия за незаконните ѝ претенции за анексиране, като подчертаха, че окупираните територии принадлежат на нападнатата от Руската федерация страна.

По 99% от ексхумираните тела в Изюм има следи от насилствена смърт, твърди Украйна

99% от ексхумираните тела имат следи от насилствена смърт. Това заяви ръководителят на украинската регионална администрация в Изюм. При...

ОЩЕ: Украйна вярва, че Русия е на минимум с високоточните ракети. Говорил ли е Пригожин срещу Путин?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа