X
 
 

Шефът на МВФ: Икономическите рискове започнаха да стават реалност

2389 0
photo of Шефът на МВФ: Икономическите рискове започнаха да стават реалност
Снимка: Getty Images

След като през последните няколко години предупреждаваше за заплахите към световната икономика, шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард каза, че рисковете започнали да се реализират и растежът се забавя.

Лагард каза, че увеличаването на търговските бариери "вреди не само на самата търговия, но и на инвестициите и производството, тъй като несигурността продължава да нараства".

Тя сигнализира, че МВФ ще намали прогнозата си за глобалния растеж следващата седмица, призовавайки правителствата да премахнат ескалацията на споровете и предупреди, че ако те не успеят да направят това, това ги излага на риск.

"Залозите са високи, защото разпадането на световните вериги за създаване на стойност може да има опустошително въздействие върху много страни, включително и в развитите икономики", каза Лагард пред реч, предшестваща годишната среща на МВФ в Бали следващата седмица, предаде БГНЕС.

Лагард призова световните лидери да работят заедно за укрепване на системата на световната търговия, вместо да я разрушават, да направят сигурно, че ползите се усещат в обществото.

"Историята показва, че макар че е изкушаващо да плават сами, страните трябва да се противопоставят на зова за самодостатъчност - защото, както ни казват гръцките легенди, това води до корабокрушение", каза тя

"Основното ми послание днес е, че трябва да управляваме рисковете, да засилим реформите и да модернизираме многостранната система".

МВФ ще издаде най-новите си световни икономически перспективи, за да актуализира прогнозите си от юли, според които през тази и следващата година се очаква световен ръст от 3,9%.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...