Схемата за уседналост гарантира правата на българите във Великобритания след Brexit

4306
Схемата за уседналост гарантира правата на българите във Великобритания след Brexit
Снимка: iStock

„Това, което всички български граждани трябва да направят, е да кандидатстват по схемата за уседналост, защото именно чрез нея те могат да гарантират своите права след Brexit и след края на преходния период. Единственото изключение правят българи, които вече са се сдобили с британски паспорт. Има предостатъчно време да се кандидатства по схемата. Крайният срок е 30 юни 2021 година. Самата процедура по кандидатстване е сравнително лесна“. Това каза пред БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон.

Европейския парламент окончателно гласува споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Ще се върне ли Великобритания в ЕС?

Най-добрият начин хората, опониращи наBrexit да провалят шансовете си да се завърнат в Европейския съюз е да опитват твърде много &ndas...

Посолството на България в Лондон е публикувало пълна информация на електронната си страница. Над 140 хиляди български граждани са подали заявления към края на 2019 година. Отворена е директна телефонна линия към посолството.

„Има известна разлика между броя на българската общност и хората, които са поискали заявления, подали са заявления по схемата за уседналост и това се дължи на няколко отделни фактора. Първото е, че едно лице може да подаде повече от едно заявление. От друга страна прави впечатление, че много хора се презастраховат и кандидатстват за временен статут на уседналост, въпреки че са наясно, че в бъдеще няма да могат да отговорят на условията за постоянен статут, но по този начин си гарантират достъп до пазара на труда през следващите няколко години. Типичен пример са сезонните работници, които така или иначе не са включени в бройката и статистическите данни за броя на българската общност“, допълни Асенов.

До момента от 2,7 милиона подадени заявления от всички европейски граждани, които работят във Великобритания, има едва шест отказа и всички те са заради тежки престъпления.

След края на 2021 година ще влязат в сила новите имиграционни разпоредби на Великобритания.

Владимир Шопов - за капаните на Brexit и на европейската зелена сделка

Владимир Шопов е политолог, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“ и Лондонското училище по икономика и политически науки....

„За съжаление все още нямаме точна представа какво ще представляват те, освен че ще бъде точкова имиграционна система и освен това, че свободното движение на хора в настоящия си вариант ще приключи“, изтъкна Асенов.

Студентите, които вече учат във Великобритания, имат право да кандидатстват по схемата за уседналост и ще завършат обучението по условията, по които са започнали.

„За настоящата календарна година 2020-2021 условията също ще се запазят. За следващи години, предполагам за 2021-2022, че условията ще бъдат публикувани някъде в средата на настоящата година, така че всички ще очакваме с нетърпение да видим Британската страна какво ще реши“, каза Васил Асенов.

Великобритания заяви, че ще намали броя на имигрантите с ниска квалификация.

Европейският парламент ратифицира споразумението за Brexit

Споразумението за Brexit беше прието със 621 гласа "за" и 49 гласа "въздържал се" от Европейския парламент. Сделката разчиств...

„Така че с въвеждането на новите имиграционни правила от началото на 2021 година, това действително може да се реализира. Това обаче не засяга сезонните работници, които са се сдобили със статут по схемата за уседналост. Те ще имат право на достъп до пазара на труда и много голяма част, както казах, се презастраховат и кандидатстват за статут“. Още за предизвикателствата след Brexit прочетете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа