Шойгу лъже като разпран за Днепър, руснаци го опровергават (ВИДЕО)

10228
Шойгу лъже като разпран за Днепър, руснаци го опровергават (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Руското военно министерство и руската официална власт се затрудняват сериозно в това да овладеят руската истерия заради украинския напредък по източния бряг на Днепър. Това е едно от основните заключения в дневния анализ на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Шойгу лъже и маже, опровергават го дори руснаци

Специално за десанта на Днепър, руският военен министър Сергей Шойгу буквално излъга, че украинците не могли да установят предмостие – такова има при Кринки и отдавна куп руски военни блогъри се занимават с него. Освен това, по думите на Шойгу, който лъже не за пръв път – убити били 13 000 украински войници от началото на октомври, унищожени били 1800 единици тежка военна техника. Руският военен министър даже стигна дотам да говори как украинските морски пехотинци масово се предавали, защото осъзнали колко безнадеждно било да бъде пробита руската защита по Днепър: Шойгу издаде брутална лъжа на Путин относно украинските загуби (ВИДЕО)

В понеделник, 20 ноември, тази руска реторика я подхвана и българският президент Румен Радев, който заговори за 100 000 украински жертви заради третата украинска контраофанзива: Радев нарече контранастъплението на Украйна хазарт

(КАРТА) Своеобразният отговор на откровените глупости на Шойгу – руският военен блогър Владислав Романов, който е един от най-активно следящите ситуацията по Днепър руски източници, публикува като изричен задочен отговор към Шойгу карта с позициите на украинската морска пехота на левия бряг на Днепър (специално Кринки, 30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър) плюс снабдителните им линии и изрично уточни, че тази карта всъщност е "силно орязана", защото не са отразени украинските позиции при Пойма (10 километра изток-югоизток от град Херсон и 4 километра източно от Днепър) и при Песчановка (13 километра изток-югоизток от град Херсон и 3 километра източно от Днепър). Тези позиции, според Романов (преди време той се оплакваше как руското военно министерство и руската власт го притискат да мълчи), са факт, въпреки руските усилия да пресичат докарването на нови и нови украински войници – понякога те са успешни:

В сутрешния си обзор създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук (той има специален орден лично от Путин) популярен руски телеграм канал "Рибар" изрично пише, че украинците държат позиции в центъра на Кринки и че благодарение на прехвърлянето на резерви, те са заели позиции в гората южно от Днепър. Всичко това – въпреки интензивните руски бомбардировки:

Заради украинците при Днепър: Руската окупационна власт отлита на юг (ВИДЕО)

"Хохлите (бел. ред. - обидно руско име за украинците) са навсякъде. Един дявол знае какво прави командването – нямам идея. Проблемът е, че всичко е скапано" - това са само част от думите от видеозапис на руски морски пехотинец, който се бие на източния бряг на Днепър. Той разказва за конкретни успешни украински операции, завършили със смъртта на много руски войници и изрично се оплаква как с командването всичко е хаос: "Лягаш в леглото и имаш един командир, ставаш и вече е друг". Отделно, войникът говори как украинците в този сектор на фронта имат "3 дрона срещу 1 наш" - нещо, което се потвърждава и от друг руски видеозапис, направен при магистрала М-14, която свързва Нова Каховка с Мелитопол в Херсонска област.

В дневния анализ на ISW има букет от препратки към публикации на руски военни блогъри в Телеграм с още и още кървави подробности как руската армия не може да се справи с украинските морски пехотинци по Днепър – включително твърдение за удар от 10-ти ноември, убил 76 руски войници в Скадовски район. На този фон проучване на "Галъп" сочи, че руснаците все още са уверени в силата на тяхната армия – 75% от запитаните го казват през лятото на 2023 година, след като процентът е бил 80 на сто в началото на руската инвазия в Украйна. Само че сред руснаците, които не подкрепят режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, доверието в руската армия е паднало до 40% и това е най-ниското ниво от 2006 година насам:

ВИДЕО: Моментът на украински ракетен удар срещу руски морски пехотинци

Останалите направления на фронта

Същевременно, продължават коментарите как военните операции по целия фронт са затруднени заради лошото време – постоянно се публикуват видеокадри на огромното количество кал, което максимално затруднява маневрите с всякакъв вид военна техника. Няма обаче очакване времето да спре напълно бойните действия – такъв коментар направи говорителят на 14-та механизирана украинска бригада Надя Замряха, която специално говори за направлението към Купянск. В сутрешната сводка на украинския генщаб доста показателно е, че за изминалото денонощие са отчетени само 48 бойни сблъсъка по целия фронт, след като преди влошаването на времето те бяха между 80 и 100 на ден.

Извън източния бряг на Днепър най-горещо си остава при Авдеевка – руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов пише, че руснаците принудили украинците да се изтегляват от Степово (3 километра северозападно от Авдеевка), но украинският генщаб твърди, че специално там е отбита поредна руска пехотна атака. Визуално геолокализирано потвърждение за руските твърдения как украинците се изтеглили още няма. Степово, заедно с коксовия завод, са ключови точки за отбраната на Авдеевка:

По останалите направления на фронта няма потвърдени промени на позиции, отделно извън Авдеевка и Маринка, където има 13 и 18 отбити руски пехотни атаки според украинския генщаб, навсякъде другаде руските пехотни атаки са едноцифрено число. И Пегов, и "Рибар" също говорят как няма промени – нито в Запорожието, нито при Бахмут.

Още: Президентът на Чехия: Доставките на оръжие за Украйна се бавят

Поредна серия атаки и удари в тила

Тази сутрин украинският генщаб съобщи за общо 14 изстреляни от руснаците дронове-камикадзе клас "Шахед", като всичките са били свалени от украинската армия. Изстреляна е и ракета Х-22 по цел в Запорожието, но тя не я е поразила и е паднала в открито поле, като от взривната вълна са изпочупени прозорци и дограма на частни къщи, твърдят от украинския генщаб.

Същевременно руското военно министерство съобщи, че руската армия е свалила три дрона от самолетен тип, насочени към Крим, както и е унищожила още четири морски дрона тип катер. Снощи обаче се появиха снимки от Саки – на взрив, като имаше предположения, че е поразен местният ТЕЦ. Потвърждение дотук няма:

Още: Добри новини за Украйна: Германия с нов пакет военна помощ за над 1 млрд. евро

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com