Ще "преосмислят" ли войната в Русия?

7913
Ще "преосмислят" ли войната в Русия?
Снимка: Kremlin.ru

Наскоро зрителите на руската държавна телевизия чуха необичайно остра дискусия за руската инвазия в Украйна. Депутати, военни експерти и коментатори обсъждаха един основен въпрос: Грешка ли беше войната в Украйна?

Само преди няколко седмици подобно изказване щеше да бъде причина за обвинения в "държавна измяна”, пише "Бизнес Инсайдер". По всичко личи, че нещо се е променило. Според някои експерти това телевизионно предаване е индикация, че Кремъл може да иска да промени официалната си пропагандна линия след пораженията от последните дни. Най-важно е обаче Путин да не бъде поставян в неудобна позиция, предполага "Бизнес Инсайдер", като цитира дискусията в руското телевизионно предаване като пример.

Путин няма как да е взел погрешното решение сам

Бившият депутат Борис Надеждин е на мнението, че президентът просто е бил зле информиран за ситуацията в Украйна, разказва изданието. Всичко, което са съобщили на Путин преди началото на войната, се е оказало обаче различно. "Ние всички бяхме измамени от тези хора!", възмущава се Надеждин.

Обвиненията му са към неосведомените съветници на президента, които вероятно са го подвели, пише "Бизнес Инсайдер". Бившият депутат прави дори предложение за прекратяване на войната и решаване на въпроса чрез мирни преговори. Но на какво се дължи едно толкова свободно обявяване против войната, пита "Бизнес Инсайдер".

Според изданието макар на пръв поглед да може да има надежда за изтегляне на Русия от Украйна, това е по-скоро подвеждащо. В същото време националистите подготвят почвата за по-твърд подход към спечелването на войната срещу Украйна. Изглежда, че руската публика трябва да бъде подготвена и за двете възможности - оттегляне или мобилизация. И за двете основната предпоставка е оценката на безнадеждното в момента положение на руската армия, пише "Бизнес Инсайдер".

Може ли Путин да излезе невинен от провала?

Руският депутат Константин Затулин също говори за "спешна нужда от преосмисляне", но и предупреждава, че то трябва да бъде извършено внимателно и да не преминава определени граници, за да не предизвика реакция, която не може да бъде контролирана, пише "Ню Йорк Таймс".

Същата е и причината основният тон в руското токшоу да бъде в подкрепа на решенията на Путин - той не е виновен и е бил зле информиран от разузнавателните си служби и военните си стратези, пише "Бизнес Инсайдер". Макар критиките по руските медии сега да са главно в една посока - да се защити Путин и да се укрепят позициите му въпреки голямото поражение, това може да не е достатъчно, за да запази властта му.

Евентуална победа на Украйна би довела до окончателното сваляне на Путин от власт, казва американската журналистка Ан Апелбаум, цитирана от "Ню Йорк Таймс". Според нея президентът не би могъл да се задържи начело на Руската федерация, ако най-голямото му обещание - да възстанови Съветския съюз, се окаже неизпълнимо и дори бъде осмяно.

Подобен сценарий обаче също ще донесе несигурност, защото в Русия няма механизъм, по който да се прехвърля властта, пише "Ню Йорк Таймс".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа