Щулц е против санкции срещу Русия "за момента"

14229
Щулц е против санкции срещу Русия "за момента"
Снимка: Getty Images / Guliver

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц препоръча предпазливост спрямо украинската криза и заяви, че "за момента" е против нови санкции срещу Русия, с която ЕС има "общи интереси".

"Надеждността на ЕС в международните действия зависи от реализма", заяви Щулц. "ЕС взе мерки и за момента не е необходимо за приема нови санкции", счита той. "Има общи интереси между Русия и ЕС", припомни Шулц, който е кандидат на социалистите за председател на бъдещата Европейска комисия.

"Какъв е интересът на Русия? Да изнася енергия. Какъв е интересът на ЕС? Да има енергия на разумни цени. Какъв е интересът на Русия? Да печели пари чрез износа на енергия, защото те се нуждаят от тези пари, за да ги инвестират в страната си и поради това се нуждаят от инвестиции, които идват от Европа, следователно има общи интереси", каза още Шулц, предаде БГНЕС.

Той изрази желание за "по-добро разбирателство между руското правителство и ЕС". Но тъй като напрежението се увеличи в последните дни, след като проруски активисти установиха контрол над официални сгради в Източна Украйна, Шулц счита, че "трябва да останем бдителни".

"Надявам се руското правителство да не допусне грешката да създаде свършени факти, като раздели Украйна. Трябва да гледаме внимателно значението на последните събития. Дали това е масово движение в Източна Украйна или са много ограничени бунтове? За момента това не е ясно", изтъкна председателят на ЕП.

Той заяви, че Русия е нарушила международното право в Крим, но посочи, че "трябва да вземем предвид реалността", а тя е, че "полуостровът принадлежи на Руската федерация. Това е свършен факт". Според Шулц трябва "да стабилизираме Украйна и да помогнем на правителство, произлязло, надявам се, от честни и свободни избори на 25 май, да запазим целостта на страната". "Впрочем, това ще струва пари. Не трябва да се задоволяваме с мерки срещу Русия, трябва също да инвестираме в Украйна", заключи Шулц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа