Швеция праща най-скорострелната гаубица в света на Украйна (ВИДЕО)

30554
Швеция праща най-скорострелната гаубица в света на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Скрийншот - YouTube.com/Extreme World

Шведското правителство обяви в четвъртък нов пакет от военна помощ за Украйна, който ще включва бронирани бойни машини на пехотата и артилерийска система "Арчър" (Archer). Тя е считана за най-скорострелната гаубица в света.

Пакетът е на стойност 4,3 млрд. шведски крони - т.е. около 419 млн. долара, и ще включва също така леки, преносими противотанкови оръжия NLAW, оборудване за разминиране и щурмови пушки.

Естония обяви най-големия си пакет военна помощ за Украйна

Правителството на Естония подкрепи предложението на министъра на отбраната Хано Певкур за предоставяне на най-големия пакет военна помо...

"Победата на Украйна в тази война е от почти неописуемо значение", заяви на пресконференция днес министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон, като добави, че Украйна се сражава за свободата на цяла Европа. "Това е една от най-големите причини, поради които толкова много страни правят толкова много, за да помогнат на Украйна в момента. Моралната подкрепа е важна, но също така и съвместната ни сигурност", каза той, цитиран от "Ройтерс".

Швеция ще изпрати около 50 от своите бронирани бойни машини на пехотата "тип 90". Те могат да се използваат за транспортиране на до осем пехотинци и всяка е оборудвана с 40-милиметрово автоматично оръдие.

Правителството в Стокхолм обаче не уточни колко системи Archer ще достави на Киев. Швеция разполага с 48 системи Archer - самоходна оръдейна гаубица, монтирана на превозно средство, произведена от шведската Bofors BAE. Украйна отдавна проявява интерес да я добави в арсенала си.

САЩ готвят помощ за Украйна да си върне Крим, разкри "Ню Йорк Таймс"

След разговори с украински официални лица администрацията на Джо Байдън се е съгласила с идеята, че Украйна може да се нуждае от военно...

В сърцето на системата има напълно автоматизирана 155-милиметрова гаубица/L52 и дистанционно управляема оръжейна станция M151 Protector. Те са монтирани на модифицирано шаси 6×6 на високопроходим влекач Volvo A30D. Екипажът и двигателният отсек са бронирани, а кабината е оборудвана с устойчиви на куршуми и осколки прозорци. Системата включва също така автомобил за снабдяване с боеприпаси, поддържащ автомобил, "суббоеприпаси" и управляеми снаряди M982 Excalibur.

Преди представянето на пакета в четвъртък Швеция обяви военна помощ за Украйна в размер на около 5 млрд. шведски крони, както и няколко транша хуманитарни доставки.

В момента Швеция е ротационен председател на ЕС, а също така подписа протокол за членство в НАТО, блокиран все още от две държави - Турция и Унгария.

По-късно тази седмица лидери в областта на отбраната от около 50 държави и НАТО ще се съберат в германската военновъздушна база Рамщайн, за да обсъдят как да снабдят Киев с повече оръжия. Очаква се фокусът да бъде върху това дали Германия ще изпрати бойните си танкове "Леопард" на Украйна, или поне ще одобри прехвърлянето им от трети страни.

Ново модерно смъртоносно оръжие за Украйна - в САЩ се чудят да дадат ли заради страх от бюрокрация (ВИДЕО)

Министерството на отбраната на САЩ не бърза да доставя на Украйна т.нар. умни бомби - бомби с лазерно насочване, такава например систем...

ОЩЕ: Германия: Ако САЩ не пратят танкове на Украйна, и ние няма

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа