Следите от престъпленията в Буча: свидетели разказват

5819
Следите от престъпленията в Буча: свидетели разказват
Снимка: Getty Images

Валентина Сен e застреляна от руските окупатори на 25 март 2022 година в двора на къщата си в киевското предградие Буча. Тялото ѝ остава да лежи там чак до освобождаването на града от украинската армия на 31 март 2022 година.

Ден преди 69-годишната жена да бъде убита дъщеря ѝ Тетяна и нейното дете напуснали Буча – били евакуирани в Киев. Но Валентина не пожелала да замине с тях.

Тогава видях, че Дяволът е на земята: Една година от освобождението на Буча (ВИДЕО)

На 31 март 2023 г. се навършва точно година откакто украинските сили влязоха в освободеното киевско предградие Буча. Тогава светът науч...

"Майка ми умря от загуба на кръв"

Съседите станали свидетели на случилото се с Валентина и разказват, че тя отишла за вода, а там се натъкнала на руски войници. По-късно същия ден те се появили в двора на къщата ѝ и просто започнали да стрелят.

"Всеки ден убиваха поне по двама души просто така – в дворовете им“, казва Тетяна. „Майка ми говорела по телефона, когато чула да се стреля. Уплашила се и побегнала, стигнала дори до къщата, но един от куршумите минал през вратата и разкъсал черния ѝ дроб. Майка ми умряла от загуба на кръв“, разказва Тетяна, която научила всичко това от съседите.

Разстрел в гората

Почти същото е преживял Серхий от Буча: руснаците убили баща му Олександър Яремич на 25 март - малко преди освобождаването на града от украинската армия. Той раздавал храна на хората от Буча недалеч от руските контролни постове. Осем негови приятели били застреляни направо на улицата, а две седмици по-късно и самият той станал жертва – руски войници влезли в къщата му, взели му телефона, а после го откарали в близката горичка, където го застреляли.

Истината за клането в Буча се появи в "Ермитажа"

Руският следствен комитет издирва хакери, които са успели да пробият системата на "Ермитажа" и са публикували на информационните табла ...

Официално този случай се разследва – образувано е наказателно производство. Цяла година Серхий се опитва да разбере от властите докъде е стигнало разследването. Тялото е било ексхумирано и са събрани доказателства. Но цялото разследване напредва твърде бавно.

"Все пак има напредък. Информираха ме какво са успели да направят дотук и какво още предстои. Сложно е и не вярвам, че до една година ще приключи разследването“, добавя Серхий.

Достатъчно доказателства за военни престъпления

От Главната прокуратура на Украйна говорят за почти 11 хиляди военни престъпления, извършени от руската армия в района на Киев. От тях 700 са регистрирани в Буча. Досега са заведени 7 000 наказателни дела, установени са 118 предполагаеми извършители, а 50 души са били съдени задочно – в тяхно отсъствие. Има издадени четири присъди.

Миналата година следователи от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заедно с полицията са направили оглед на освободения район. Извършени са ексхумации и са събрани доказателства. Доброволци са помагали на следователите при осигуряването на голямо количество информация за военни престъпления.

Политолог: Реална остава опасността Путин да прибегне до оръжия за масово унищожение

Това, което се случва в момента в Русия и тези действия на руския президент доказват, че конфликта в Украйна е война, а не специална оп...

Според прокурорите продължителното разследване се дължи и на факта, че е трудно да се установят извършителите. И на практика е невъзможно те да бъдат арестувани. "Основната цел в тази фаза на разследването е да се съберат годни доказателства и свидетелски показания. Понякога чрез разпити на руски военнопленници следователите успяват да установят самоличността на един или друг извършител", казва Олег Ткаленко, заместник-ръководител на прокуратурата в Киевска област. Военнопленниците сами посочват имената на извършителите, които често се хвалят с това колко цивилни са убили, измъчвали или малтретирали.

На съд още преди края на войната

Ткаленко уверява, че прокуратурата иска още тази година да изправи на съд възможно най-много заподозрени и да издаде присъди. След това въпросните лица ще бъдат обявени за международно издирване. Украйна е подписала редица международни правни споразумения за екстрадиция на издирвани престъпници. Надяваме се, че някои от тях ще бъдат арестувани в чужбина и доведени тук, за да излежат присъдите си още преди да е приключила войната. "А след като победим ще намерим и всички останали", казва Ткаленко.

В допълнение към разследванията в Украйна повече от 20 държави по света вече са започнали производства за руски военни престъпления съгласно националното си законодателство. Неотдавна Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и комисарката по правата на детето Мария Лвова-Белова по подозрение за отвличане на украински деца в Русия.

 

Войната през очите на руски войник: Бездарно командване, липса на медицинска помощ и шантаж

Сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна. Сред участвалите в нахлуването е Павел Филатев. 33-годишният десантчик прекарва два месе...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа