Социалистите в Германия поставят редица условия за бъдещо управление с Меркел

2812
Социалистите в Германия поставят редица условия за бъдещо управление с Меркел
Снимка: Getty Images / Guliver

Германските социалдемократи (ГСДП) съобщиха своите първи условия за създаването на "голяма коалиция в Германия, съобщи авторитетната германска медия Sueddeutsche Zeitung, цитирана от БГНЕС.

Още в събота, 25 ноември, канцлерът Ангела Меркел обяви, че е против провеждането на нови избори в Германия с думите, че това, че политиците не знаят какво да правят със сегашните изборни резултати не означава, че хората пак трябва да бъдат карани да гласуват. Тя отбеляза, че сега е необходимо да се "разгледа възможността за преговори със социалдемократите". Сега Sueddeutsche Zeitung пише, че според местната централа на социалдемократите в провинция Северен Рейн - Вестфалия, те нямат повече намерение да блокират "голяма коалиция" и формулират ключови точки, по като основа за преговори. Сред тях социалдемократите посочват по-високи пенсии, въвеждане на застраховане на жителите и увеличаване на данъците върху имущество с голяма стойност.

Германия е в политическа криза, но Меркел не мисли за оставка

Накъде тръгва Германия? Всички си задават този въпрос след провала на преговорите за съставяне на коалиция. Едно е ясно: ако се стигне ...

В изказване пред германското издание Welt am Sonntag, секретарят по семейните въпроси на ГСДП Елке Фернер призова Меркел да преосмисли позицията си по социалните политики, които блокира в предишното коалиционно споразумение – финансирана от бюджета допълнителна пенсия за хора с ниски пенсии – като начин за "изграждане на доверие" между партиите, пише Агенция "Фокус".

Заместник-председателят на парламентарната група на ГСДП Карл Лаутербах добави, че премахването на частното здравно застраховане ще е предварително условие за започване на преговорите и заяви, че ако Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел не промени мнението си по този въпрос, то "няма шанс за предотвратяване на нови избори".

Политиката по миграцията и бежанците, заради която се разпадна възможността за коалиция "Ямайка", също е много спорен въпрос, според вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер. От партията обявиха, че не могат да се съгласят с лимита на пристигащите бежанци, който предлагат от ХСС. „Горна граница на бежанците е против Конституцията и Женевската конвенция за бежанците“, обясни той пред германската медийна група Funke. „Ето защо ГСДП няма да се съгласи на допълнителна забрана за присъединяване на семейни членове към вече приети бежанци“.

Партийният лидер на ГСДП в провинция Райнланд – Пфалц Александър Швайцер също постави няколко условия. Той поиска повече инвестиции в образованието, жилищното строителство и телекомуникациите, както и облекчения за задлъжнели лица и групи. Освен това той започна сериозен дебат за поставянето на социалното осигуряване като предварително условие за започване на коалиционни преговори, съобщи Die Welt.

Настроенията за нови избори в Германия се засилват

Болшинството германски граждани с право на глас предпочитат да има нови избори за Бундестаг, след провала на преговорите за съставяне н...

Като цяло, Социалдемократическата партия на Германия (СДП) се отнася "с голямо недоверие" към въпроса за "голяма коалиция", но при това смята, че е необходимо да подходи към ситуацията "отговорно".

В петък, 24 ноември, Социалдемократическата партия (СДП) се съгласи да участва в преговори с канцлера Ангела Меркел. Страната с най-мощната икономика в Европа беше обхваната от политически сътресения, след като проучвателните преговори за коалиция между консерваторите на канцлера, либералите от Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените се провалиха.

"Няма да създаваме пречки само заради самите пречки", каза лидерът на СДП Мартин Шулц, отказвайки се от досегашната си категорична позиция, че партията му отива в опозиция. Той обаче допълни, че създалата се ситуация няма "автоматично" решение – което може да е под формата на коалиция или подкрепа за правителство на малцинството, и преди да бъдат предприети действия, трябва първо да се получи одобрението на ръководството на партията.

На парламентарните избори в германия на 24 септември консервативният блок на Меркел завърши на първо място, но с рекордно ниски резултати. Така, без категорично мнозинство, канцлерът трябваше да търси коалиционната подкрепа на СвДП (Свободните демократи) и Зелените. Проучвателните преговори между тях обаче не успяха да завършат със споразумение, като основни пречки пред него бяха въпросите за миграцията, климата и европейската политика. Всъщност от разговорите излезе СвДП и това ги провали.

Социалдемократите в Германия искат нови избори

След провала на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ за съставяне на &bdqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа