X
 
 

Съд в Берлин решава виновно ли е правителството за глобалното затопляне

523 1
Съд в Берлин решава виновно ли е правителството за глобалното затопляне
Снимка: Pixabay
Три фермерски семейства в Германия обвиняват правителството, че не полага достатъчно усилия за забавяне на глобалното затопляне, което се отразява негативно на тяхната дейност. Административният съд в Берлин трябва да реши казуса днес, 31 октомври, съобщава агенция ДПА.

Заедно с екологичната организация "Greenpeace", те подадоха иск срещу германското правителство. В него се посочва, че кабинетът не полага достатъчно усилия за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата. Според ищците, поради глобалното затопляне градинските вредители се разпространяват във фермите им, което води до намаляване на обемите на реколтата, а от там и до финансови загуби за стопанствата. Това е първото подобно дело в историята на Германия.

Емисиите от парникови газове с рекордни нива

През 2011 година емисиите от парникови газове в атмосферата са се увеличили с 2,5% и са достигнали рекордно ниво, информира Институтът ...

Преди 12 години Германия си постави цел до 2020 г. да постигне намаление на емисиите на парникови газове с 40 процента в сравнение с 1990 г. Днес обаче вече е очевидно, че тази цел няма да бъде постигната своевременно. Освен това, тъй като това намерение е залегнало само в „плана за опазване на климата“, но в нито един закон, германското правителство счита съдебното дело на земеделските производители и еколозите за неправомерно.

Последните се придържат към точно противоположното мнение, твърдейки, че правителствените решения не са просто израз на някакви намерения, а обвързващи правни актове. Въз основа на това земеделските семейства от федералните провинции Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн и Брандербург смятат, че основните им права са нарушени.

"Поради сушата през последните две години реколтата ни беше с една трета по-малка от обичайната. Ние, фермерите, понасяме икономическото въздействие на тази политика в областта на климата", каза един от ищците, земеделският стопанин Хайнер Лютке Швинхорст от градчето Ветшау в провинция Брандербург. Друго семейство посочва, че е трябвало да отсекат две черешови дървета поради вредители, които никога досега не са били открити в региона.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители